Børs-kameratene

Våre finanstopper ordner sakene seg imellom. Først sørget styreformann Ole Lund i Statoil for at eks-sjef Harald Norvik utløser en fet fallskjerm på millioner av statlige kroner. Samtidig ser det ut til at Norvik etterfølger samme Lund i formannsvervet ved Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Dagbladet ber om Norviks kommentar, blir vi møtt med taushet. Noen dagers ubehag kan han alltids tåle dersom gevinsten er en fet etterlønn og pensjon, ser det ut til at han tenker.

- Hei, det er fra Dagbladet. Vi vil gjerne gjøre en intervjuavtale med deg?

- Nei, jeg vil ikke gi noe intervju, jeg vet hva dere skal spørre om.

- Det er vel naturlig at du etter så mange år som Statoil-sjef kommenterer avtalen du får når du går av?

- Vi har bestemt at det er styreformann Ole Lund som skal ta seg av dette. Jeg har ikke tenkt til å gi noe intervju. Det må jeg vel få bestemme selv, sier Norvik.

I gårsdagens Dagblad gjorde både statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Olav Akselsen det klart at de ikke var overvettes begeistret over vedtaket i Statoils styre.

Tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad sier det slik:

- Slik jeg ser det ville det ikke vært urimelig om statsråden ble informert av styrelederen om dette ettersom avtalen er såvidt raus, men dette er en sak som ligger innenfor styrets ansvarsområde.

Etter Norviks avgang i fjor vår ble det antatt at han skulle motta to årslønner, 4,4 millioner kroner, i etterlønnsavtale.

Et enstemmig styre vedtok imidlertid å velge en annen og langt rausere løsning. Dermed kan Norvik forlate Statoil ved utgangen av denne måneden med en fallskjerm på vel 10 millioner kroner etter dagens kroneverdi. Fra og med fylte 60 år får han en pensjon på vel 1,4 millioner kroner per år.

Når Norvik fyller 80 år, vil han ha mottatt om lag 40 millioner kroner fra Statoil.