Børs-oppsving i Asia

HONGKONG: Markedene i Asia reagerte i morges positivt på oppgangen i New York i går. Både i Hongkong, Tokyo, Singapore og Seoul gikk børsindeksene i været da handelen startet. Men ekspertene advarer mot overdreven optimisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nøkkelindeksen Hang Seng steg med 17,5 prosent - fra 1.570 poeng til 10.650 i løpet av de første tre minuttene. Da morgensesjonen var avviklet lå nivået 16,7 prosent over tirsdagens sluttresultat, da børsen falt med dramatiske 13,7 prosent.

I løpet av den første halvtimen registrerte børsen i Singapore et hopp oppover på 5,7 prosent, i Seoul var økningen på 4,6 prosent etter endt morgensesjon. Nikkei-indeksen i Tokyo viste en stigning på rundt 3 prosent i løpet av morgensesjonen. I Manila kunne filippinerne framvise en økning på 4,25 prosent.

Børsen i Australia var først til å åpne onsdag morgen, og den viste klart en positiv utvikling med en stigning på over 8 prosent. I New Zealand klatret børsen opp 9,7 prosent.

Sterk kontrast

Oppgangen onsdag sto i sterk kontrast til tirsdagens dramatiske fall på børsene rundt om i verden. Alle de store aksjemarkedene i Asia og Europa opplevde kraftige kursfall etter at New York-børsen mandag hadde måttet stanse handelen på grunn av panikksalg. Utpå ettermiddagen landet markedene jevnt over på rundt 7-8 prosents nedgang, men analytikere spår videre nedgang, og aksjefondene jaktet etter prosjekter med lav risiko.

Ekspertene sier at det var kaoset på Hongkong-børsen som direkte utløste krisen, men at krisen var nødt til å komme før eller senere, fordi aksjemarkedene jevnt over har vært overvurdert.

New York

Oppgangen i Asia onsdag morgen viser at markedene reagerer positivt på at aksjekursene tok seg kraftig opp i New York tirsdag. Der drev en bølge av optimistisk kjøpelyst indeksen hele 334 poeng i været, den største dagsøkning noen gang. Meklerne omsatte ufattelige 1 milliard aksjer, også det rekord.

Mange investorer tok sjansen på at markedet var i ferd med å snu etter de siste dagers bratte fall og kjøpte ivrig aksjer som ble kraftig nedjustert på Wall Street mandag. Tunge dataselskaper som Microsoft og Intel var ettertraktet. IBM kunngjorde hjemkjøp av aksjer for hele 3,5 milliarder dollar i formiddagstimene og fikk følge av Intel før dagen sluttet.

Varig oppsving?

Mange amerikanere var først usikre på holdbarheten i tirsdagens oppsving. Flere analytikere mener det generelle kursnivået må lenger ned før det kommer i takt med virkeligheten, andre ser med mistenksomhet på en så rask bedring av børsens helse og mener enda en hestekur ligger i kortene.

Rentenivå, prisstigning og arbeidsløshet i USA er på rekordlave nivåer. Klassiske modeller for økonomiske sykler tilsier derfor ingen nedgangstid i USA nå, selv om få våger å gi absolutte garantier. De fleste analytikere har derfor oppfattet verditapet som en nødvendig korreksjon av overvurderte aksjer i et oppjaget marked og regnet med stabilisering etter at kursene var jekket nok ned fra toppnivået 6. august.

Manglende tillit

Men i Asia er situasjonen en annen. Børskrakket i Hongkong kommer etter mange og klare sykdomstegn i økonomien.

Markedsaktørene vil utvilsomt være forsiktige og børshandelen svært sårbar for svingninger. Investorene vil kanskje i lang tid framover mangle den nødvendige tilliten til markedet, ble det sagt.

- Du må gå i en ganske så sterk narkotikarus for å tro at markedet raskt vil vende tilbake til det normale, sa en analytiker i Hongkong tørt.

(NTB-AFP-Reuter)