Børsavhengighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tid da det er mer fokus enn noen gang på å hjelpe folk ut av sin avhengighet, det seg være spill, alkohol eller narkotika, har vi altfor lenge oversett, og unnlatt å hjelpe en gruppe, de børsavhengige. Det dreier seg om en stor gruppe mennesker som lever med en vrangforestilling om at verden kun dreier seg om penger. Disse menneskene bruker så godt som all sin tid på børsspillet. Spiller de ikke så går tiden med til å skaffe seg informasjon som kan hjelpe dem i spillet.

De engasjerer til og med hjelpere for å regne ut fiktive verdier for selskapene i spillet. Disse hjelperne, også kalt rådgivere og analytikere m.m., lager analyser på bakgrunn av all mulig informasjon de kan komme over. Har det for eksempel gått bra for et selskap det første kvartalet av året, styrker det sjansen for at det også vil gå bra i tredje kvartal.(Hva som skjer i andre kvartal trenger nødvendigvis ikke å være viktig, og resultantene vil uansett ikke foreligge før godt ut i tredje kvartal.)

Har det derimot gått i nedoverbakke for selskapet, gjelder det å finne gode grunner, som fremtidige storkontrakter, for å vise til at selskapet er på vei oppover og i ferd med å tjene store penger. Skulle det gå dårlig for spillet, for eksempel i form av et børsfall, vil enkelte av spillerene skrike ut om at dette ikke er et tegn på krise, men heller en gyllen mulighet til å kjøpe billig, mens alle de andre har panikk uten grunn. Verdiene er med andre ord der laksen spretter, eller ikke spretter. Alt avhengig av hvor godt mot man er ved.

Når man så tar disse fiktive verdiene, basert på subjektiv synsing og spådommer, og blander det med ekte penger ligger alt til rette for et stort, spennende og gøyalt spill. Men problemet med dette spillet er at en gruppe børsavhengige tror at dette spillet er så viktig at hele verden er avhengig av det. Et enda større problem er at de tror det så sterkt, og sitter i så viktige posisjoner, at verden faktisk har blitt avhengig av det. På grunn av dette spillet må enkelte mennesker leve for under en dollar i uka. Andre slipper unna med å måtte bekymre seg for hvor lenge de klarer å betjene forbrukslåna sine. Atter andre trenger bare å irritere seg over at de ufrivillig må delta i spillet. (Spillets regler er nemlig slik at man ikke må spille aktivt for å delta, det holder å prøve å leve et normalt liv, med et normalt forbruk. Hva som er normalt avgjøres som oftest av reklame og media.) Til slutt kommer alle som ikke vet at de er med i et spill, eller ikke bryr seg om at de er

med. Disse er noen av de viktigste spillerene, da de som gruppe bidrar med store reelle verdier til spillet.

Dette har vært et forsøk på å forklare litt av børsspillets gang og regler, forklart av en spiller på et nivå i spillet som tilbyr lite makt og informasjon om spillets regler. Og det er kanskje spillets hovedproblem. Man kan delta i dette spillet uten å ha en anelse om hva man driver med, eller hvem eller hva man blir styrt av. Reglene blir med andre ord aldri forklart fullt ut for deltakerene.

Med dette i tankene er det all grunn til å sette i verk tiltak for å avvenne folk fra børsavhengighet. Kanskje ikke først og fremst for å hjelpe de børsavhengige, men for å hjelpe alle oss andre.