Børsen følger Europa opp

Totalindeksen stiger med i underkant av én prosent mandag morgen. Teknologiaksjene får det største løftet, mens algeoppblomstring og miljøgifter rammer oppdrettsaksjene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De viktigste aksjeindeksene steg på Wall Street før helgen, Nikkei-indeksen var opp nesten 5 prosent i Asia i natt og London-børsen stiger med om lag 2 prosent i morgentimene mandag. De europeiske børsene er derfor stort sett opp i morgentimene mandag.

På Oslo Børs er IT-indeksen den beste delindeksen med en oppgang på 1,6 prosent klokken 11.35.

InFocus stiger med 4,6 prosent til 149 kroner mandag formiddag etter en hyggelig kursoppgang i USA før helgen. InFocus legger seg omtrent på nivå med sluttkursen fra USA.

Hardware-indeksen steg markert på Wall Street før helgen. Finanskanalen har tidligere påvist at kursutviklingen i InFocus har en god samvariasjon med denne indeksen.

Ifølge Aftenposten mandag vurderer EUs vitenskapelige komité å sette en maksimalgrense for miljøgifter i matvarer. Det kan få store følger for norsk fiskeeksport til EU. Norge eksporterte fisk til EU for 17,7 milliarder kroner i 2000.

- Maksimalgrenser for miljøgifter kan bli svært vanskelig å etterleve når det gjelder fet fisk. Det er klart det kan få betydelige konsekvenser for fiskeeksporten, sier avdelingsoverlege Erik Dybing ved Statens institutt for folkehelse til avisen.

Sammen med en rekke oppslag om algeoppblomstring på sørvestlandet, rammer dette kursutviklingen for oppdrettsaksjene Pan Fish og Fjord Seafood. Førstnevnte er ned 1,6 prosent til 61,50 kroner, mens Fjord Seafood faller med drøyt én prosent til 37,90 kroner.

I London er FTSE-100 indeksen opp 1,9 prosent klokken 11.40 etter en kraftig opptur for telekom-aksjer. Ifølge markedsaktører i London har den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley økt vektingen i europeiske telekomaksjer.

Telenor stiger likevel kun marginalt med 0,5 prosent til 38 kroner. Enitel ligger uendret på 39,90 kroner. Emisjonskursen i selskapet er 40 kroner.

Oppgangen for telekom smitter over på Eltek som stiger med 4,4 prosetn til kurs 141,50 kroner mandag formiddag. Etter kraftig kursfall den senere tid har dessuten aksjen kommet inn på flere anbefalingslister.

Den amerikanske fondsforvalteren David Gerstenhaber i Argonaut Capital LP har tro på tankaksjer. I seneste utgave av det anerkjente finanstidsskriftet Barron's anbefaler han tankaksjer. Han mener at tankaksjer som OMI og Teekay kan oppleve en dobling på ett års sikt.

Kursen på OMI steg kraftig i USA før helgen og dette smitter over på Frontline som er opp 3,7 prosent til 154,50 kroner.

At årets andre VLCC er på vei til skraphaugen, virker trolig også positivt inn på Frontline som opererer en moderne flåte av VLCC' er og suezmax'er.

Totalindeksen er opp omlag én prosent til 1.247,50 poeng. Klokken 11.45 er det på hovedlisten omsatt aksjer for 483 millioner kroner.