Børsen i Aten stuper fra start

Åpnet i dag.

ÅPEN IGJEN: Børsen i Aten åpnet med en nedgang på 22,9 prosent. Foto: © Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto
ÅPEN IGJEN: Børsen i Aten åpnet med en nedgang på 22,9 prosent. Foto: © Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hovedindeksen stupte da børsen ble åpnet for handel klokken halv ti mandag. Hovedindeksen hentet seg noe inn, og ligger en time etter åpning ned 21,4 prosent.

National Bank of Greece, landets største kommersielle bank, falt hele 30 prosent ved handelsstart.

- Naturligvis forventet vi press, markedene vil ikke unngå å reagere på en så omfattende handelsstopp, kommenterer Konstantine Botopoulos, sjef for kommisjonen for kapitalmarkedene til Skai radio.

Forventet fall Selskapet WallachBeth Capital anslo i forrige uke at nedgangen kunne bli på over 20 prosent.

- Aksjekursene kan komme til å falle så mye at man igjen vil stenge børsen, sa senioranalytiker Tine Choi Danielsen i Nordea til Ritzau før børsen åpnet.

Aten-børsen ble stengt mandag 29. juni som følge av den økonomiske krisen i landet. Siste dag med handel var fredagen før. mandagens åpning anses for å være et nytt skritt i retning normalisering av økonomien.

Børsen åpnet igjen etter at EU og det internasjonale pengefondet IMF bestemte å gi grekerne et kriselån på 86 milliarder euro fordelt på tre år.

Frykter valutaflukt Åpningen medfører at børsen fungere som normalt for utenlandske investorer. Lokale investorer får derimot kun lov til å kjøpe aksjer med penger de allerede har på konto, og de får ikke ta ut penger fra sine greske bankkontoer til aksjekjøp.

Greske myndigheter forsøker med restriksjonene å forhindre at pengene går ut av landets økonomi.

Om lag 40 milliarder euro, som tilsvarer 359 milliarder kroner, har blitt tatt ut av greske banker siden desember, ifølge landets bankforening.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer