FIKK NEI TIL REDNINGSPAKKE I NATT:  USAs bilindustri er på randen av stupet, men i natt sa det amerikanske Senatet nei til den gedigne finansielle redningspakken, som skulle sikre arbeidsplassene. Her en Hummer HX, som ikke er like populær som den var for et år siden. Foto: SCANPIX/EPA/IAN LANGSDON
FIKK NEI TIL REDNINGSPAKKE I NATT: USAs bilindustri er på randen av stupet, men i natt sa det amerikanske Senatet nei til den gedigne finansielle redningspakken, som skulle sikre arbeidsplassene. Her en Hummer HX, som ikke er like populær som den var for et år siden. Foto: SCANPIX/EPA/IAN LANGSDONVis mer

Børsen ned 5,3 prosent nå

Etter Senatets nei til redningspakke i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

•Følg Oslo Børs direkte her

Oslo Børs startet rett ned i dag, med en nedgang på 5,3 prosentpoeng umiddelbart etter åpning, før den tok seg litt opp igjen.

Klokka 09.30 flatet kursen ut, og ligger nå på omkring minus fem prosentpoeng.

Børsfallet kommer etter at Senatet i USA stanset den foreslåtte krisepakka på 100 milliarder kroner til bilindustrien.


- Alle de norske aksjene falt kraftig på morgenen i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs til Dagbladet.no omkring 30 minutter etter børsstart.

- Grunnen til dette er at USA i natt ikke klarte  vedta krisepakken for bilindustrien. Det førte til et kraftig børsfall på de asiatiske børsene, og de europeiske børsene har fulgt etter. Førbørshandelen i USA har også gått ned. Dette skaper ny frykt for dårligere økonomiske tider.

Også oljeprisene ble dratt med i fallet.

Det har ellers vært en god uke for den norske børsen med forsiktig oppgang og optimisme.

- Det ligger nå på underkant at 43 dollar fatet, etter å ha vært på over 45 dollar de siste dagene. På nåværende tidspunkt er det umulig å si hvordan børsdagen vil utvikle seg, sier Steine.

I natt falt Nikkei-indeksen i Japan med 5,56 prosent som følge av den samme nyheten, etter ha vært ned 7 prosent på det meste.

NTB melder at den lille oppjusteringen av kursene kom etter at det ble kjent at det er ventet en krisepakke for den japanske bilindustrien i dag.

Ryktene vil ha det til at krisepakka skal være på 3 000 milliarder kroner.

FALL OGSÅ I TOKYO:  Tokyo-børsen falt også i natt, med  484.68 poeng, til 8,235.87 etter at Senatet sa nei til bilindustriens rednignspakke. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
FALL OGSÅ I TOKYO: Tokyo-børsen falt også i natt, med 484.68 poeng, til 8,235.87 etter at Senatet sa nei til bilindustriens rednignspakke. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO Vis mer

Kursen på amerikanske dollar falt fredag for første gang på 13 år til under 90 yen i valutahandel i Tokyo. På ett tidspunkt var dollaren helt nede i 88,40 mot yen, før den steg noe igjen og endte på 89,66.

- Sammenbruddet i forsøket på å redde USAs tre store bilprodusenter førte til et lenge ventet dollarfall til under 90 yen, sa valutastrategen Saburo Matsumoto.

Han spådde at den japanske regjeringen kunne komme til å gripe inn med støtteoppkjøp av dollar.

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt også med rundt syv prosent fredag.

Børsen i Hongkong ble trukket nedover både av senatsvedtaket i USA og av et fall i oljeprisen som ga kraftig svekkelse av kursen på aksjer i olje- og gassgiganten PetroChina.


(Dagbladet.no/NTB-Reuters-AFP)SLITER:  Nedturen på Oslo Børs ser ikke ut til å være over.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SLITER: Nedturen på Oslo Børs ser ikke ut til å være over. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer