Børsen ned på renteusikkerhet

Investorene er ikke lenger like sikre på at super-Alan vil kutte renten så mye som ønskelig. Det gir et bredt børsfall mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen lystig start på uken for Oslo Børs. Sammen med resten av Europa faller aksjekursene kraftig. Hovedårsaken er at investorene er blitt litt mer usikre på om sentralbanksjef Alan Greenspan vil komme til å kutte renten med 0,5 prosentpoeng i morgen kveld norsk tid.

Bakgrunnen for usikkerheten er fredagens nøkkeltall i USA som viste en oppgang i detaljhandelen på 0,8 prosent i april samt en klar bedring i forbrukernes forventninger, målt ved University of Michigan Consumer Sentiment Index. (92,6 mot ventet 87,6).

Begge tallene indikerer at det går rett vei i USA. Derfor ser kanskje ikke sentralbanken et like stort behov for rentekutt som tidligere. Det ga IT-fall i USA fredag.

Her hjemme bidrar også den nært forestående børsnoteringen av Statoil til å trekke likviditet ut av aksjemarkedet. Klokken 13.28 er det omsatt aksjer for kun 705 millioner kroner på hovedlisten. Totalindeksen er ned 1,53 prosent til 1.353,69 poeng.

IT-indeksen er ned hele 2,8 prosent. Telenor faller 2,8 prosent til 42,20 kroner, mens Opticom faller 4,6 prosent til 723 kroner. Omsetningen i de to aksjene er på henholdsvis 48 og 85 millioner kroner.

Det er ventet at begge disse aksjene vil bli rammet av Morgan Stanley Capital Index' nye vektingsbestemmelser. Ifølge en artikkel i Financial Times mandag - Lex column- vil særlig telekomselskaper bli rammet av at MSCI nå vil gå over til i større grad å se på fri flyt i aksjene. Les mer om dette her.

Norsk Hydro topper omsetningslisten med 113 millioner kroner. Kursen er ned 0,8 prosent til 376 kroner.

Det kommer daglig nye meldinger fra Tyskland rundt innføringen av ny pantelov. Siste nytt er at en av delstatene nå går inn for en ettårig utsettelse. Tomra faller 2 prosent til 150,50 kroner.

Tankaksjene som opplevde hallelujastemning i forrige uke, faller tilbake på lav omsetning i dag. Frontline kunne mandag offentliggjøre en solid salgsgevinst uten at det hjelper kursen.

Frontline faller 2,5 prosent til 192 kroner.

Bergesen A er ned 3,9 prosent og noteres igjen til under 200 kroner.

I tillegg til rentebekymringer har investeringsbankene Goldman Sachs og Lehman Brothers i dag bidratt til den brede nedgangen på de europeiske børsene. Goldman Sachs skriver i en analyse at verdien på europeiske aksjer sannsynligvis vil falle de neste 12 månedene fra dagens nivåer.

Ifølge Goldman Sachs er europeiske aksjer et sted mellom fair value og 30 prosent overpriset.

Lehman Brothers har på sin side kuttet sin globale aksjevekting med 10 prosent.