Børsen opp 3,2 prosent hittil i dag!

Beviser at småsparerne bør sitte stille, sier Dine Penger-redaktør Tom Staavi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Du kan følge kursutviklingen på Oslo børs her  (Dagbladet.no): Etter tre uker med røde tall og 200 milliarder forsvunne milliarder er Oslo børs, ser alt bedre ut idag. Pila gikk rett opp etter børsstart.

  Men nedgangen de siste tre ukene har vært på 15 prosentpoeng, og det skal litt til å ta igjen alt det tapte.

  Shippingmilliardær John Fredriksens formue har sunket med fire milliarder kroner de siste tre ukene, melder Finansavisen i dag. I snitt har han dermed tapt rundt åtte millioner kroner i timen døgnet rundt i tre uker. I dag har han tjent noe inn igjen.


  - Sitt stille!


  Nervøse aksjeeiere har de siste dagene solgt aksjene for å sikre seg mot ytterligere nedgang, men sjefredaktør Tom Staavi i DinePenger mener de fleste bør sitte på aksjene.

  - Man må skille mellom to typer privatpersoner som er på børsen. Det er de langsiktige sparerne som typisk er i fond og som typisk ikke har veldig mye penger plassert, og så er det de mer aktive som har mer penger og som også eier enkeltaksjer, sier Staavi.

  Han er krystallklar i rådet til den første gruppen, altså småsparerne:

  - De skal sitte stille. Deres poeng er å få med seg meravkastningen på sikt, men hvis de velger å gå ut klarer de ikke å gå inn tidsnok til å få med seg de ekstreme oppturene, sier Staavi.


  Ekspertrådene


  Men de som har mer penger plassert, og følger litt mer med på aksjemarkedet er rådene mer nyanserte.

  - Den andre gruppen er kanskje i større grad i stand til å gå inn i markedet når det ser som mørkest ut, og det er da de må inn for å få med seg de ekstreme oppturene. Der blir rådgivningen også mye mer nyansert, hvor man kan lage en miks av norske og utenlandske aksjer og miks i forhold mellom aksjer og verdipapirer, sier Staavi.

  Han mener dagens opptur på 3,2 prosent beviser at det lønner seg å sitte rolig.

  - De passive og små som har som mål å spare penger over tid bør tenke langsiktig. Det beviser dagen i dag, det er jo opp 3,2 prosent, sier Staavi.


  Totalt sett opp


  Han legger til at selv om nedturen de siste ukene har vært veldig kraftig så har børsåret likevel vært svært så lønnsomt.

  - Totalt er fortjenesten opp 20 prosent hittil i år. Skal du tjene det samme i banken må du ha pengene der i ti år. Ingen skal komme og si at man ikke får betalt for å være med på risikoen på børsen, sier Staavi.

  Er du nervøs av natur bør du kanskje holde deg unna aksjer.

  - Men det er ikke morsomt å være banksparer i dag, selv om null er bedre enn minus. Du har ikke mange steder å plassere pengene dersom du vil ha høy fortjeneste. Det er litt sent å investere i utleiemarkedet nå, sier Staavi.

  - Vi gir våre lesere rådene fra tre analytikermiljøer i hvert nummer og lar de rådgi våre lesere, sier sjefredaktøren.

  - Men vil børskursen kunne påvirke rentenivået?

  - Ikke direkte, men årsakene til at børsene faller kan også påvirke rentenivået, sier Staavi.

  Han mener at den fallende oljepris vil kunne gi sentralbanksjefen større handlingsrom til å øke rentene, fordi presset på krona da blir mindre.

  - Men jeg tror ikke Sven Gjedrem er opptatt av verdiene på Oslo børs når han fastsetter styringsrenta, sier Staavi.

BEHOLD AKSJENE: Sjefredaktør Tom Staavi i DinePenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer