Børsen opp før halvårsslutt

IT-aksjene stiger mest på en sommerpreget Oslo Børs. Offshore- og oppdrettsaksjene faller tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er siste fredag i uken, måneden, kvartalet og halvåret, noe som betyr at investorer og fondsforvaltere har siste sjanse for å pynte på aksjeporteføljene sine. Det kan innebære en del merkelige kursutslag i løpet av dagen. Etter halvannen times handel stiger det norske markedet i takt med resten av Europa.

Oppgangen skyldes en god dag på de amerikanske børsene i går, godt hjulpet av gladnytt for verdens rikeste mann, Bill Gates, og hans Microsoft-imperium.

På Oslo Børs er IT-aksjene de sterkeste i dag, mens bank og finans faller tilbake sammen med shipping. Statoil topper omsetningslisten. Et stykke etter kommer Telenor og Opticom. Aktiviteten er generelt lav og preges av at det er fredag og bra vær i hovedstaden.

Hovedindeksen er så langt opp 0,37 prosent til 191,06 poeng, mens totalindeksen stiger 0,32 prosent til 1.292,81 poeng.

Offshoreaksjene stupte i USA i går for andre dag på rad, noe som preger sektoren i dag. PGS (-2,1%), Stolt Offshore (-1,7%), TGS (-1,4%) og mange flere dominerer på taperlisten.

Bensinlagrene i USA har i løpet av kort tid gått fra å være rekordlave til de høyeste nivåene på 10 år. Sannsynligvis skyldes dette lavere etterspørsel enn ventet i USA som følge av den økonomiske nedkjølingen. Mannen i gata har tydeligvis bestemt seg for å la bilen stå parkert i større grad enn tidligere. Fallet i bensinetterspørselen presser igjen oljeprisen, og dermed også oljerelaterte aksjer.

Også oppdrettsaksjene har en tung dag etter at Stolt-Nilesen i går varslet om svakere resultater i 2001 enn tidligere anslått.

En årsak til nedjusteringen hos Stolt Nielsen er resultatvarselet fra Stolt Offshore tidligere i uken. Stolt Nielsen er største aksjonær i Stolt Offshore. Den andre årsaken var at oppdrettsselskapet Stolt Sea Farm gjorde det dårligere enn ventet. Stolt-Nilsen har avvikende regnskapsår og avsluttet sitt andre kvartal 31. mai.

Stolt Sea Farm gir derfor en tidlig indikasjon på hva som kan ventes fra Fjord Seafood og Pan Fish som faller henholdsvis 3,9 og 2,8 prosent. Stolt-Nielsen er ned 2,7 prosent til 165 kroner.

Vinnerlisten toppes av mindre IT-selskaper som Igroup (+18%), Mediabin (+14,9%), Sense (+13,2%) og Intellinet (+11,9%). En del av konsulentselskapene stiger også i dag.

I tet for sektoren ligger imidlertid Telenor som stiger 2,2 prosent til 37,90 kroner, omsatt for 97 millioner kroner. Opticom er opp 0,9 prosent til 641 kroner, omsatt for 73 millioner kroner. IT-indeksen er opp 1,6 prosent.

Morgan Stanley er igjen aktiv kjøper i Tomra og driver kursen opp 4,7 prosent til 143,50 kroner.

Statoil topper omsetningslisten med 247 millioner kroner. I dag er det de norske meglerhusene som styrer handelen. Kursen er uendret på 67 kroner. Norsk Hydro er omsatt for 98 millioner kroner. Kursen faller 0,3 prosent til 392,50 kroner.