Børsen opp med nesten 2 prosent like etter åpningstid

Totalindeksen på Oslo Børs steg med nesten 2 prosent klokka 10 i dag, men falt tilbake og lå ved 12-tida på vel 1.018 poeng - en økning på cirka 0,7 prosent. Det var inntil da omsatt aksjer for 746 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Analytikere mener at tilbakefallet skyldes gevinstsikring etter den sterke oppgangen på Børsen de siste dagene. I klartekst betyr dette at aktører som har kjøpt de siste dagene, solgte unna i formiddag for å kunne innkassere kursgevinster.

Økt oljepris og en styrket krone trekkes fram som forklaring på kursstigningen på Oslo Børs. Nedgang i pengemarkedsrentene bidro også til løftet på Børsen i formiddag.

- Så å si alle faktorer som påvirker børsen, peker oppover, sier informasjonssjef Bernt Bangstad ved Oslo Børs til NTB.

Mens børskursene gikk opp i Oslo, gikk kursene ned på store markeder i Europa, som Tyskland og Frankrike.

I Asia var det oppgang. I Hongkong steg børsen med 4,5 prosent, mens Tokyo-børsen noterte en oppgang på 0,5 prosent.Og i New York ble det onsdag satt ny rekord på Dow Jones-indeksen.

Rykter om oppkjøp og fusjoner i bilindustrien og i teknologi-bransjen har medvirket til de høye børsnoteringene i USA. Også i Norge har oppkjøpsrykter og Storebrands planer om oppkjøp av Finansbanken vært med på å dra børskursene opp de siste dagene.