Børsen raste som et korthus - ned 9,71 prosent

Bare én dag i historien har flere millarder gått tapt på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo Børs gjenåpnet handelen mandag morgen etter en stormfull helg i verdens finansmarkeder, og hovedindeksen har måttet tåle en skikkelig nesestyver.

I løpet av mandag ettermiddag falt hovedindeksen en periode ned hele 12 prosent.

Historisk  
- Dette er det nest største fallet vi har hatt på Oslo Børs noen sinne. Dette er både uvanlig og alvorlig, sier kommunikasjonsrådgiver på Oslo Børs, Guro Steine, til Dagbladet.no.

Forrige gang hovedindeksen falt mer enn 12 prosent, var Black Monday, i 1987.

- Da var hovedindeksen nede på 19,11 prosent, sier Steine, som tror dagens fall skyldes stor usikkerhet i markedet.

- Dette er et tegn på at markedet ikke har tiltro til at den amerikanske redningspakka er nok. Her i landet påvirkes også hovedindeksen av at oljeprisene for øyeblikket er lave, forteller Steine.

Klokken 17.38 er hovedindeksen ned 9,71 prosent.

Så langt i år har Oslo Børs falt over 43 prosent, og nå tør ikke ekspertene spå når det snur, skriver NA24.

HØSTFARGER PÅ BØRSEN: Pila peker bratt nedover på Oslo Børs mandag. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
HØSTFARGER PÅ BØRSEN: Pila peker bratt nedover på Oslo Børs mandag. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

- Ikke katastrofe

- USA falt kraftig fra vi stengte på fredag. Dessuten har det vært kraftige fall i Asia med blant annet Japan ned over fire prosent og over tre prosent i Hongkong. Det vi ser er angst for et finanssystem som skal gå opp i limingen, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Dagbladet.no.

På tross av en bratt nedoverkurve, mener Andreassen at det er for tidlig å snakke om katastrofe.

- Et fall på oppimot ni prosent er litt spesielt, men det er helt normalt at børsen opplever et fall på mellom 40 og 60 prosent hvert femte år. Nå er det fem år siden sist vi så bunnen, og siden toppnoteringen i mai har hovedindeksen falt 45 prosent, og må falle ytterligere 25 til 30 prosent før man kan snakke om at det går skikkelig gæernt, påpeker Andreassen som mener børsen ennå ikke har nådd et stadium som kan betegnes som billig.

- Oslo Børs er ikke billig ennå, men befinner seg i et segment som må betegnes som rimelig. Segmentene vi bruker dyr, dyr til midt på treet, midt på treet til passe billig, passe billig til billig og billig, og vi befinner oss et sted mellom passe billig og billig, forteller Andreassen.

Børskjempers fall

Blant de store børskjempene var StatoilHydro ned 8,59 prosent prosent, Hydro ned 7,36 prosent, og gjødselselskapet Yara falt 8,39 prosent.

DnB NOR har krympet inn med 12,62 prosent siden handelsdagens begynnelse, og storbanken er en av de store taperne mandag.

Børsen raste som et korthus - ned 9,71 prosent

Nedgangen på Oslo Børs kom samtidig med at børsene i Asia avsluttet dagen med fall etter at den globale finanskrisen er i ferd med å nå nye høyder.

Utenlandske flokkdyr

Orions Securities analysesjef Stig Myrseth forklarer markedsmekanismene som har sendt børsen kraftig nedover siden mai.

- Det er en fundamental ubalanse mellom antall kjøpere og selgere i dagens aksjemarked, med et tungt salgspress. I et marked som ikke fungerer normalt, oppstår det likviditetskriser. Uten påfyll av frisk kapital inn i markedet, hjelper det ikke om bedriftene tjener penger, dersom man har aksjonærer som må selge, påpeker Myrseth overfor Dagbladet.no.

Med en børs hvor to tredjedeler av aksjene sitter på utenlandske hender, hjelper det lite at situasjonen innenlands ikke er like prekær som på kontinentet og i USA; man er uansett prisgitt det som skjer i London og i New York.

- Utenlandske aksjonærer opererer i flokk; de kommer inn døra samtidig, og går ut av den samtidig når de trenger pengene sine på hjemmebane. Det er ikke nok kraft blant norske investorer til å fylle tomrommet, understreker Myrseth.

Asia i fritt fall

Investorer ble skremt da Tyskland kunngjorde sin redningspakke på 50 milliarder euro, snaut 415 milliarder kroner, søndag. Pakken utgjør en del av Europas forsøk på år redde sviktende banker.

Japans Nikkei 225 sank med 4,2 prosent til 10,475 poeng, mens Hongkongs Hang Seng-indeks raste ned med 3,4 prosent til 17,089 poeng.

Børsene i Kina, Australia, Sør-Korea, India, Singapore og Thailand sank også dramatisk mandag.

- Markedet er ikke overbevist om at USAs redningspakke kan beskytte økonomien fra en finanskrise, sier analytiker i Tokyo Securities Ryuta Otsuka ifølge NTB.

Rødt på kontinentet

Også i Europa peker kurvene bratt nedover mandag. FTSE 100-indeksen i London har så langt falt med 5,5 prosent, mens tyske Xetra Dax 30 har svekket seg med med 5,7 prosent. I Paris er CAC 40-indeksen ned 6,3 prosent.

Frykten i markedet har dessuten sendt oljeprisen ned i under 90 dollar fatet for første gang siden februar.

• Følg utviklingen i hovedindeksen på Oslo Børs direkte HER.

FLOKKMENTALITET: Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities forklarer hvordan utenlandske aksjonærerer trekker Oslo Børs nedover.
FORTSATT IKKE BILLIG: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener at Oslo Børs historisk sett fortsatt har mye å gå på før vi kan snakke om totalkollaps.