Robot-trøbbel:  En avgift på 5 øre var nok til å lure aksjerobotene. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
Robot-trøbbel: En avgift på 5 øre var nok til å lure aksjerobotene. Foto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer

Børsen rundlurte robotene

Fem øre i gebyr var det som skulle til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oslo Børs innførte høsten 2012 en avgift som skulle ramme unødig høy ordreaktivitet i aksjemarkedet, såkalt robothandel.

- Ulempen med at det legges inn enormt mange ordrer hele tiden, som så endres eller kanselleres på noen tidels sekunder, er at aktører blir tvunget til å investere i infrastruktur for å håndtere den massive informasjonen i ordreboken. Det påløper altså kostander uten at man egentlig får noen merverdi, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til Finansavisen.

Børsen innførte en avgift på fem øre når antallet ordre per ordreutførelse oversteg 70.

- Vi forsøkte å gå et skritt videre enn andre markedsplasser, og bare ta de ordrene som skapte støy og ikke skapte noen merverdi for markedsplassen, forklarer direktør Thomas Borchgrevink ved Oslo Børs? markedsovervåkning.

Bedre enn ventet Ifølge Finansavisen viser en uavhengig forskningsrapport utført av Kjell Jørgensen (BI), Johannes Skjeltorp (Norges Bank) og Bernt Arne Ødegaard (NHH, UiS) at løsningen har vært langt mer vellykket enn man kunne håpet på.

Markedsaktørene tilpasset seg raskt for å unngå ekstraregningen, ordreendringer per gjennomført handel falt, kvaliteten ble opprettholdt, og likviditeten holdt seg stabil - mens den svekket seg på konkurrerende markedsplasser.

- For Oslo Børs er det betryggende at markedskvaliteten er opprettholdt. At likviditeten svekket seg hos andre kan skyldes at de som driver arbitrasjehandel ikke kommer utenom oss. Trader de et annet sted er de gjerne avhengig av å nulle posisjonen hos oss, som har best likviditet, sier Borchgrevink til Finansavisen.

Flere nyheter Odins Jarle Sjo advarer
Apple blir strategisk Atea-partner
Fjerde dag på rad med Asia-oppgang