Børsen skled i olje

Oljeprisfall og svak utvikling for oljerelaterte aksjer førte til at Oslo Børs gikk mot strømmen tirsdag. Opticom tok av, mens Tomra ble rammet av tysk usikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen på råolje er under press etter at Irak i går undertegnet en forelengelse av 'olje-for-mat' avtalen med FN. Dermed er det ventet at irakisk olje vil komme på markedet i løpet av kort tid.

I USA i går ble aksjer i oljeservice sektoren satt under ekstra press fra den amerikanske investeringsbanken Merrill Lynch som nedjusterte estimatene for en rekke selskaper i sektoren etter sterk prisfall for naturgass. I gjennomsnitt er estimatene for sektoren nedjustert med 7 prosent for 2001 og hele 20 prosent for neste år.

Med dette utgangspunktet var det duket for kursfall for oljerelaterte aksjer på Oslo Børs og dermed for børsen under ett. På taperlisten var seks av ti aksjer knyttet til oljesektoren.

Verst gikk det utover B-aksjene i Smedvig som falt med hele 7,2 prosent til 71 kroner. I tilegg til faktorene nevnt ovenfor ble Smedvig også presset av gårsdagens melding om at Statoil terminerer en borekontrakt for den oppjekkbare riggen 'West Epsilon'.

A-aksjen klarte seg noe bedre, men kursen falt likevel med 5,3 prosent til 80,50 kroner, men A-aksjen ble handlet helt nede i 77,50 kroner i løpet av tirsdagen. Det er ny årsbunn for Smedvig. Les om kursfallet i Smedvig her.

Også PGS fikk seg en nesestyver tirsdag. Aksjekursen falt med 4,2 prosent til 92 kroner. Dermed er PGS tilbake til nivåer fra begynnelsen av mai måned.

Den viktigste grunnen til at Oslo Børs falt markert med oljeprisen tirsdag var likevel at Statoil falt kraftig på høyt volum. På begynnelsen av dagen ble Statoil handlet til kurs 67 kroner, men aksjen falt jevnt og trutt i løpet av handledagen. På det laveste ble Statoil omsatt til 64 kroner. Dagen endte kun marginalt over dette kursnivået.

På kurs 64,50 kroner verdsettes Statoil til 139 milliarder kroner. Dermed er verdien av Statoil redusert med 12 milliarder kroner siden børsnoteringen 18. juni.

Emisjonskursen i Statoil ble satt til 69 kroner, mens private investorer fikk en rabatt på 3 kroner. De private betalte med andre ord 66 kroner for hver Statoil-aksje. Det er altså over sluttnoteringen tirsdag.

Det er likevel ikke riktig å si at rabatten nå er spist opp på under én måned. De private fikk nemlig også tilbud om en bonusaksje for hver tiende aksje de kjøpte ved børsnoteringen som må regnes inn. Uten at vi tar hensyn til renteelementet bringes dermed reell tegningskurs i Statoil til rundt 60 kroner. De private aksjonærene sitter med andre ord fortsatt med gevinst.

Statoil er i disse dager under kryssild: Ikke nok med at oljeprisen faller, men dollarkursen er også under press. Begge deler er dårlige nyheter for Statoil-aksjonærene. Les mer om hvordan verdiene i Statoil svinger ved å klikke her.

Tomra opplevde også en tung dag på Oslo Børs tirsdag etter at det dukket opp mer usikkerhet rundt pant i Tyskland. Kursen falt med 3,1 prosent til 141 kroner. Tirsdagens laveste notering lå fem kroner under.

I møtet mellom miljøvernminister Trittin og lederen for delstaten Nordrhein Westfalen kom partene ikke til enighet i går, og handelsstanden tviler nå på om det blir noen pantordning. Det kan dermed bli mer kursras i morgen, onsdag. Les mer om det her.

Verdens største produsent av glass til fiberoptiske kabler, Corning, tror at det lave investeringsnivået i markedet for telekomutstyr vil vedvare i 12-18 måneder. Det vil i praksis si frem til 2003.

Det amerikanske selskapet besluttet i går å kutte ytterligere 1.000 årsverk samt foreta en nedskrivning på hele 5,1 milliarder dollar.

Franske Alcatel fulgte opp med melding om å eliminere 2.500 jobber i USA. Også verdens nest største produsent av telekommunikasjonsutstyr begrunner kuttet med fallende investeringsetterspørsel fra telekom- og internettselskaper.

Meldingen rystet ikke aksjer i denne sektoren slik som tidligere meldinger fra svenske Ericsson, finske Nokia, kanadiske Nortel eller britiske Marconi i forrige uke.

Her hjemme ble det likevel ingen god dag for telekomselskapene. Telenor falt 1,3 prosent til 38,10 kroner etter at selskapet meldte at det kjøper resten av Canal Digital for 2,4 milliarder kroner.

Enitel sliter etter nedgradering av kredittverdigheten og tirsdag unngikk aksjen så vidt å rase gjennom 10 kroner som ble laveste kursnotering i dag. Aksjen endte på 10,10 kroner, tilsvarende en nedgang på nærmere 5 prosent fra i går. Enitel verdsettes nå til kun 390 millioner kroner.

Nera fortsatte også nedturen om enn i et lavere tempo. Nera-kursen falt med 1,1 prosent og sluttet på 27,10 kroner som er to kroner under sluttnoteringen fra 2. juli som var sist aksjen stengte i pluss.

Eltek opplevde for alvor sitt telekommareritt i juni og kursen har beveget seg sidelengs siden 21. juni. Kursen sluttet tirsdag på 46,50 kroner.

Sampos bud på Storebrand gikk ut klokken 15 i dag og rett. Etter stengning på Oslo Børs hadde ingen melding kommet fra verken Sampo, Storebrand eller DnB.

I en melding tidligere i dag opplyste en talsmannn for Sampo at selskapet vil komme med en kunngjøring i morgen, onsdag.

Storebrand stengte tirsdag på kurs 67,50 kroner, mens DnB som etter alle solemerker kommer til å forhindre at Sampo får 90 prosent aksept, stengte på 40,90 kroner.

Nycomed Amersham fulgte ikke opp den gode utviklingen for bioteknologi- og farmasiaksjer i USA i går og kursen falt med hele 2,2 prosent til 68 kroner.

I denne sammenhengen var det nok langt viktigere at nok et europeisk bioteknologiselskap besluttet å utsette børsnoteringen: Franske Meristem besluttet tirsdag å utsette børsnoteringen på Nouveau Marche i Paris. Meristem er det tredje europeiske bioteknologiselskapet som utsetter børsnoteringen i løpet av fire uker.

Nycomed Amersham har også planer om en separat notering av sin bioteknologivirksomhet.

Selv om hovedindeksen på Oslo Børs falt med 0,78 prosent til 190,41 poeng var det likevel ikke alt som lyste rødt tirsdag.

Nok en gang var det heftig handel i Opticom. Aksjen er så langt i sommer day tradernes favoritt og Gudesens informasjon om at royalty fra Intel ligger høyere enn det meglerhuset First Securities har lagt til grunn, virker som en rød klut på Oslo Børs, men som musikk i 'opticomistenes' ører.

Tirsdag steg Opticom med nærmere 10 prosent og aksjekursen sluttet på 614 kroner. Det ble omsatt Opticom-aksjer for hele 146 millioner kroner.

DnB steg med en og en kvart prosent til 40,90 kroner, mens også Norsk Hydro kunne vise til en marginal oppgang.

Den ameirkanske investeringsbanken J.P. Morgan opprettholder en kjøpsanbefaling og investorene posisjonerer seg muligens i forkant av resultatfremleggelsen førstkommende mandag.

Foruten en marginal oppgang for InFocus, Tandberg og Gjensidige NOR Sparebank nevner vi til slutt at Norske Skog steg med over 2 prosent til 151 kroner. Som vi skrev i førbørs kommentaren har skogaksjer gått bra i USA den siste tiden. Der i gården har International Paper vært en favoritt blant blue chips.

Aktiviteten på Oslo Børs tok seg kraftig opp tirsdag, og det ble omsatt aksjer for 1.850 millioner kroner som ikke er så verst midt i disse ferietider.