Børsen sklir i olje

Et fall i oljeprisen og oljerelaterte aksjer i utlandet setter press på det norske aksjemarkedet torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens olje og shipping har gjort at Oslo Børs har holdt seg bedre enn mange andre aksjemarkeder det seineste året, er det nettopp disse to sektorene som legger press på det norske aksjemarkedet torsdag.

Det er lavere oljepriser og lave tankrater som tynger disse sektorene. Teknologiaksjene er blandet, preget av resultatfremleggelser fra noen av dem.

Blant de mest omsatte er det kursfall i Norsk Hydro og Frontline. Norsk Hydro er ned tre prosent til 360 kroner mens Frontline er ned 5,3 prosent til 161 kroner. Sistnevnte er preget av markerte ratefall og stigende oljelagre.

Generelt er det fall i oljeserviceaksjer også. Smedvigs B-aksje er ned 4,7 prosent til 80 kroner. Raten som den 50-prosent eide riggen West Navion fikk på den seineste kontrakten var ikke så imponerende som først antatt.

Marathon Oil tildelte nylig en kontrakt til Smedvig/Navion, som sammen eier boreskipet "West Navion". Kontrakten gjelder boring i 60 dager offshore Canada. Samlet ble kontrakten oppgitt til 13 millioner dollar, inklusive mobilisering. Hensyntatt mobilisering og den korte kontrakstiden, blir ikke effektiv rate mer enn 187.000 dollar per dag, ifølge Bassøe Offshore.

Seismikk-selskapene TGS, PGS og GGS er alle kraftig ned.

PGS er ned 93,5 kroner og har dermed falt nesten 10 kroner fra toppen i USA for et par dager siden. Ifølge markedskilder nedgraderte Carnegie noen av offshore-aksjene fra kjøp til svakt kjøp i begynnelsen av uken. Det ser ut til å ha vært god timing.

Nera faller fire prosent etter at selskapet i dag morges la frem sitt kvartalsresultat. Driftsresultatet på minus 9,4 millioner kroner var klart svakere enn forventnigene på pluss 8 millioner kroner og også svakere enn det Finanskanalen antydet i forrige uke.

Hafslund er mest omsatt etter at Sydkraft i dag formelt kjøpte Vattenfalls aksjer i selskapet.

Opticom er blant dagens tapere med et fall på 7,6 prosent til 686 kroner. Dermed er aksjen hele 24 prosent fra toppen 23. april, da store mengder opsjoner forfalt. Det er helt ufattelig hvor lett det er å drive en så stor aksje fram og tilbake på ryktespredning. Uansett fikk eierne av opsjonene på 250.000 aksjer (på utløpsdatoen verd over 200 millioner kroner) kommet seg ut med solid gevinst. Én måned før var alle opsjonene verdiløse. I dag ville de fleste også vært verdiløse, og akkurat som det ikke var noen nyheter som doblet kursen i april, er det ingen nyheter som trekker aksjen ned.

Og de stakkarene som trodde på ryktene om at Intel skulle komme med en melding innen 3. mai, har allerede tapt store summer.

Etter snaut fire timers handel er totalindeksen ned 0,7 prosent, IT-indeksen ned 2 prosent og skipsindeksen ned 1,2 prosent.

Også de utenlandske europeiske markedene er ned i dag.