Børsen snur ned igjen

Etter en forsiktig positiv, men nølende oppgang, peker pilene ned igjen på Oslo Børs i takt med lavere indeks-futures for USA-markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det peker atter en gang nedover på Oslo Børs etter en nesten sedvanlig beskjeden oppgang kort tid etter start. Ethvert tilløp til kursoppgang blir raskt møtt med salgsordre, og etter en drøy times handel peker totalindeksen klart ned.

Det skjer i takt med et futures-prisene på de store aksjeindeksene i USA indikerer et nytt stort fall på Wall Street mandag. Etter en drøy time er totalindeksen ned 0,46 prosent på 1.293 poeng.

Bildet er imidlertid blandet med like mange aksjer opp som ned, men solid fall i tungvektere som Tomra (ned 4,3 prosent til 155 kroner) og RCL (ned 3,2 prosent til 200 kroner). Bortsett fra den sedvanlige omsetningen i Norsk Hydro, Tomra og RCL er det stor omsetning i Tandberg. To innsidere meldte i dag om et innsidekjøp av 100.000 aksjer hver. Noe bemerkelsesverdig er det at de to innsiderne Jan Chr. Opsahl og Terje Rogne signaliserer at de skal selge aksjene innen ett år.

Betyr det at herrene Opsahl og Rogne tror aksjen skal opp på kort sikt? I så fall er de jo "market timere", og burde kanskje gått inn i andre aksjer også. I dagens sentiment skal det svært mye til om Tandberg skal stige, mens resten av markedet stuper. Selv for Tandberg. Markedet vet ikke helt hvordan det skal tolke innside-kjøpene og aksjen ligger derfor ned beskjedne 1,2 prosent på 83,50 kroner.

Eltek åpnet optimistisk opp over fire prosent, men er sist opp en prosent på 136,50 kroner. Tilsvarende selskaper i USA fikk en skikkelig trykk ned på Wall Street fredag. Merkantildata fortsetter å falle etter betydelig kursnedgang fredag. Kursen er ned 3,8 prosent til kurs 30,80 kroner som er laveste kursnivået siden juli 1997. Finanskanalen skrev fredag at Merkantildata ble hardt rammet av en nedjustering av estimatene i Orkla Enskilda Securities som før nedjusteringen var blant de meste optimistiske.

I Europa utvikler børsene seg blandet. London-børsen er svakt i minus, mens Dax-indeksen i Frankfurt er litt opp.