KONGEMAKER?Beppe Grillo gikk fra å være profesjonell komiker til å bli en helt sentral politiker i Italia. Foto: REUTERS/Giorgio Perottino
KONGEMAKER?Beppe Grillo gikk fra å være profesjonell komiker til å bli en helt sentral politiker i Italia. Foto: REUTERS/Giorgio PerottinoVis mer

Børsen stuper i Italia

Børsen i Italias finanshovedstad Milano sank med 4, 5 prosent etter at gårsdagens valg ikke klarte å produsere en vinner. "Ikke-partiet" til komikeren Beppe Grillo fikk flest stemmer, med 25, 5 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Og vinneren er: Uregjerlighet». Det kunne avisa Il Messaggero idag fortelle sine lesere på sin førsteside, skriver blant annet Reuters. For Italia er uregjerlig etter gårsdagens valg.

Synker over hele verden
Og børsene synker ikke bare i Italia, men over hele verden. Det begynte i Tokyo, i frykt for konsekvensene av politisk kaos i EUs tredje største økonomi, en økonomi som måtte reddes av EU for bare et år siden.

Sosialdemokratene har et lite forsprang på Silvio Berlusconi og høyresida i både førstekammeret - overhuset - og i annetkammeterkammeret - underhuset. Men det er langt fra noe flertall fordi komikeren Beppe Grillo fikk 25. 5 prosent av stemmene. Dermed er partiet som vil ha grønn energi og gratis Internett, og kaller seg selv for «ikke-partiet», en mulig kongemaker. Men det er en rolle Grillo vegrer seg for å ta, selv om han idag formiddag sa at alle måtte ta ansvar for den vanskelige situasjonen Italia er i.

Da 99,9 prosent av stemmene fra valget var talt opp, hadde sosialdemokratene i PD og deres allierte sikret seg flertall i annetkammeret med 29,5 prosent av stemmene, mens de konservative fikk 29,2 prosent. Dette var nok til å sikre et flertall av setene i forsamlingen.

Også i førstekammeret fikk sentrum-venstre alliansen størst oppslutning, 31,6 prosent mot 30,7 prosent for sentrum-høyre fløyen.

Protestvalg
Men i førstekammeret, Senatet, får ikke det største partiet et tilsvarende styringstillegg. Derfor er Italia uregjerlig, slik valgresultatet er, og et nyvalg er en sannsynlig utgang på den politiske krisa valget har ført til.

I Senatet har venstrekoalisjonen 119 mandater, mens høyrekoalisjonen har 117. Men for å ha flertall trengs det 158 representanter. Det er komikeren Grillo, som for det meste representerer unge velgere, desillusjonerte av den økonomiske krisa og dystre jobbutsikter, som er tungen på vektskåla.

Det ble ikke lettere da Silvio Berlosconi tidligere idag kunngjorde at han kunne være åpen for en storkoalisjon med sosialdemokratene og deres leder Pier Luigi Bersani. Berlosconi har en lang historie i italiensk politikk, men han er ikke kjent for å ville samarbeide med venstresida.

Verdens finansmarkeder reagerte med nervøsitet på valgresultatet. Italia har det siste året vært styrt av økonomen og EU-entusiasten Mario Monti, som gikk av rett før jul, etter å ha fått vedtatt sitt andre statsbudsjett. Valget i går var et protestvalg mot de innstrammingene Monti har gjennomført etter direktiver fra EU. Både Grillos suksess og et relativt comeback for den skandaleskutte ex-statsministeren Silvio Berlusconi skyldes proteststemmer.