Børsen stuper

Kursene på Oslo Børs har falt med 4,6 prosent i løpet av dagen. - Kursfallet er betydelig, og av en størrelsesorden vi sjelden ser, sier informasjonssjefen ved Oslo Børs. Den norske krona er markert svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjekursene på de største børsene verden over faller. Årsaken er økende bekymring for

Brasil og Kinas økonomiske stabilitet. Børsen i London hadde klokka 14 falt

over 4 prosent, Paris nær 5 prosent og Hong Kong over 4 prosent.

Spesielt kritisk for Norge

Nedgangen i Norge er på linje med fallet i Europa. Situasjonen er likevel spesiell for norsk økonomi, opplyser informasjonssjef Bernt Bangstad ved Oslo Børs.

- I tillegg til uro internasjonalt, ser vi en svakere oljepris. Denne kombinasjonen har svekket kronen og økt rentenivået. Dette er forhold som er negative for det norske aksjemarkedet, sier Bangstad.

Han understreker at dagens kursfall er betydelig, og av en størrelsesorden børsen sjelden ser.

- Hva skal til for at situasjonen skal stabilisere seg nå?

- En forutsetning for en bedre dag i morgen, er t de internasjonale forholdene stabiliserer seg. Vår situasjon vil spesielt avhenge av hvordan det amerikanske aksjemarkedet reagerer, sier Bangstad.

Kursfallet har vært jevnt i hele dag etter et betydelig fall ved åpningen klokka ti i dag morges.

Euro-depresjon

Av alle de europeiske børsene åpnet den britiske best, samtidig er det London-børsen som har gått mest tilbake. En britisk aksjemegler sa til BBC Online at selgerne sitter med de beste kortene på hånda. Det tok lang tid før Wall Street reagerte på nyhetene fra Brasil.

Børsene raser verden rundt. Oslo Børs falt med 4,5 prosent i løpet av dagen. Den norske krona er også markert svekket.

Det internasjonale børsfallet tok i dag ytterligere fart da direktøren for Brasils sentralbank Gustavo Franco gikk av. Avgangen ble etterfulgt av en massiv kapitalflukt fra Brasil, og mer enn sju milliarder kroner forsvant ut av landet i løpet av dagen.