Børsen stuper

Oslo Børs faller kraftig i dag. Også andre børser sliter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo Børs åpnet i dag med det kraftigste fallet på lenge. Hovedindeksen  falt med 3,1 prosent bare på den halve timen etter åpningen klokka 10.

Klokka 12:40 var fallet på hele 4 prosent.

Det amerikanske aksjemarkedet falt nær to prosent fredag. Det har også vært et kraftig fall på asiatiske børser i dag tidlig, og børsene i Europa har falt rundt to prosent, melder TDN Finans.

Flere enkeltselskaper bidrar kraftig til fallet i hovedindeksen.

Ementor raste ned med 14 prosent den første halvtimen i dag, etter å ha kommet med et svært negativt resultatvarsel. Bonheur falt med 18 prosent i samme tidsrom, mens Pan Fish falt med over 10 prosent. Statoil og Hydro falt begge med over 2 prosent, som følge av svakere oljepris.

Både Ementors og Bonheurs kurser hadde tatt seg en del opp igjen klokka 11:30. Men Oslo Børs var fortsatt preget av nervøsitet og nedgang, og hovedindeksen falt ytterligere utover formiddagen. Klokka 11:30 var nedgangen på 3,6 prosent, mens den klokka 12:40 var ned 4 prosent. En svak oppgang utover ettermiddagen gjorde imidlertid at Hovedindeksen klatret noe og endte totalt 3 prosent lavere ved stengetid enn den var da handelen startet i dag.


- Litt panikk

- Dette er sånn som bare plutselig skjer. Det er egentlig ingen utløsende faktor, annet enn at børsfall tenderer til å akselerere, og det kan være mange årsaker til det. Alle investorene ser at markedene skal ned, og alle vil kutte tapene og skal ut døra samtidig. Det blir litt panikk, men vi har sett det mange ganger før, sier en aksjemegler ved et stort norsk meglerhus til Dagbladet.no

De underliggende forholdene er at veksten i verdensøkonomien er avtagende, valutauro, høy oljepris og nedgraderinger av etterspørsel i verdensøkonomien.

- Det er veldig sannsynlig at det kommer tilbake. Det som har skjedd i dag er en alt for stor reaksjon, og Oslo blir rammet hardest, som en liten børs. Det er et klart trendbrudd, og jeg vil ikke si at det ikke er grunn til panikk, men vi har sett dette mange ganger før, sier megleren.

- Solformørkelse

Ifølge Bloomberg News er det frykt for at veksten i den amerikanske økonomien stopper opp som er årsaken til nedgangen i aksjemarkedene. Nye makrotall fra USA, fremlagt rett før helga, var nedslående. Samtidig har flere store amerikanske selskaper lagt frem skuffende resultater.

- Foreløpig er det en solformørkelse, det er ikke helt natta ennå, sier Terje Nyborg, aksjestrateg hos Terra.

- Det er et stort fall, og det er i nærheten av halvparten av fallet 11. september 2001. Det er ikke ofte det faller så mye, sier Nyborg.

Børsene gikk kraftig ned i USA på fredag, og i natt falt Japan med 3.8 prosent. Samtidig har Oslo Børs vært på historisk høyt nivå, og nivået har ikke blitt korrigert etter at oljeprisen har falt de siste ukene.

- Det var visse tegn til panikk på begynnelsen av dagen. Mange ville kutte tapene sine, og det var noen veldig merkelig åpningskurser, sier Nyborg.

Han mener at summen av fall i USA, og frykt for fallende vekst i verdensøkonomien, kombinert med fallende oljepris rammer Oslo. Og Oslo, som en liten og sårbar børs, blir som regel rammet hardere enn andre.

Les mer:

<B>NEDTUR: </B>Oslo Børs opplever en kraftig nedtur i dag. Fallet i hovedindeksen var på 3 prosent allerede etter en halvtimes handel.