Børsen tikker opp

Oslo Børs følger Europa opp tirsdag formiddag. Telekom- og IT-aksjer ligger i tet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en hyggelig oppgang på Oslo Børs tirsdag formiddag, og det norske aksjemarkedet følger dermed de store europeiske børsene.

Ser vi bort fra noen større krysninger av Storebrand-poster gjort av Orkla Enskilda, er omsetningen moderat. Etter vel en times tid har omsetningen nådd opp i mer enn en halv milliard kroner, hvorav nesten 100 millioner var i Storebrand. Ellers er omsetningen som vanlig konsentrert om RCL og Norsk Hydro, som er ned 1,7 prosent og 0,4 prosent til henholdsvis 199,50 kroner og 375,50 kroner.

Men til tross for at disse tungvekterne var i minus, er totalindeksen opp 1,2 prosent etter en drøy times handel. Det skyldes sterk oppgang i Tomra og Frontline. Begge aksjene var opp mer enn fem prosent.

Tomra falt like mye i går, og denne aksjen er fortsatt så etterspurt at mange benytter det minste kursfall som en anledning til å komme seg inn igjen. Oppgangen skjer til tross for at en av de sentrale direktørene solgte en god porsjon aksjer i dag.

Northern Oil er dagens vinner med en oppgang på 20 prosent, til 4,80 kroner. Selskapet meldte i dag at det har fått utbyggingstillatelse på et oljefelt i Columbia. Eltek er også en av vinnerne med en oppgang på 6,3 prosent til 143,50 kroner. Leverandører til telekomindustrien opplevde sterk oppgang i Europa etter oppgangen for Lucent Technologies i går. Eltek-sjef Morten Angelill sa til Finanskanalen i går at Lucents kjempeordre fra Verizon kan være positivt for selskapet.

Nera er også pent opp i sympati med stigende telekomaksjer i Europa. Aksjen er opp 4,2 prosent til 35 kroner. Fearnley Fonds anbefaler aksjen.

En del industriselskaper som Kverneland og Ekornes er svakt ned. Disse aksjene vil trolig henge etter dersom markedet snur igjen. Ikke er noen av aksjene eksponert mot oljeprisene og den ventede resultatoppgangen for oil service-selskapene. Ikke kommer aksjene til å gå i været dersom IT-aksjene skulle komme i vinden igjen. Og aksjene har blitt dyrere fordi diskonteringsrenten (risikofri rente) i Norge er blitt relativt høyere enn i utlandet og fordi selskapene har mye eller hele produksjonen i høykostlandet Norge, som med enda høyere pris- og lønnsnivå vil henge etter konkurransemessig. Men spesielt dyre er ikke noen av aksjene, i seg selv.