Børsen trosser tollavgiftene

- Markedet håper og tror tydeligvis at forhandlingene fortsetter, kommenterer sjeføkonom.

Trump presser: Investorene tror Trumps økte tollsatser er et pressmiddel i forhandlingene, og mest sannsynlig vil en form for enighet oppnås. Foto: AP Photo/Evan Vucci.
Trump presser: Investorene tror Trumps økte tollsatser er et pressmiddel i forhandlingene, og mest sannsynlig vil en form for enighet oppnås. Foto: AP Photo/Evan Vucci.Vis mer

(Finansavisen.no): Mange hadde ventet at de globale aksjemarkedene ville stupe, etter at USA natt til fredag økte tollavgiftene på kinesisk import verdt 200 milliarder dollar årlig – særlig ettersom Kina umiddelbart lovte å svare med samme mynt.

I stedet var Hovedindeksen på Oslo Børs fredag ettermiddag opp med 1,1 prosent, mens Shanghai-indeksen steg over tre prosent.

- Markedet håper og forventer tydeligvis at forhandlingene fortsetter, kommenterer sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Forhandlingene fortsetter

- Investorene tror Trumps økte tollsatser er et pressmiddel i forhandlingene, og mest sannsynlig vil en form for enighet oppnås – selv om det kan drøye en tid, tilføyer sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Hverken Trump eller Kina har interesse av at ting eskalerer for mye.

I tillegg satser markedet trolig på at stimulansgrep raskt vil tas, dersom en vedvarende handelskrig svekker økonomien, ifølge Haugland.

Ny tvitring senket børsen

Haugland regner ikke med en snarlig løsning på handelskonflikten.

- Den siste tidens utvikling har vist oss at situasjonen er fastlåst, idet hverken USA eller Kina er villige til å gi etter på sine krav på sentrale avtalepunkter, sier hun.

- Opptrappingen av handelskrigen er nå et faktum, og det er grunn til å vente at handelsbarrierer trappes videre opp i tiden som kommer.

Trump selv tvitret i går at det ikke var noen grunn til å stresse med å få på plass en handelsavtale, og at «tollavgiftene vil gjørte vårt Land MYE STERKERE, ikke svakere».

Utspillet bidro til å dempe optimismen i markedet, og terminkontraktene på Dow Jones-indeksen beveget seg fra en beskjeden opptur til et fall på rundt 100 punkter.

Trump lover statsstøtte

Den amerikanske presidenten tvitret også at myndighetene kan bruke penger fra de nye tollavgiftene til å kjøpe landbruksprodukter fra USAs bønder.

Disse varene skal i sin tur sendes til fattige nasjoner, ifølge Trump. Han tror tilsynelatende at det er Kina som betaler avgiftene og hevder følgelig at «tollavgifter vil bringe inn LANGT MER VELSTAND til vårt land enn selv en fenomenal avtale av den tradisjonelle typen».

For øvrig anslår Haugland at Norges økonomi ikke vil rammes hardt av en vedvarende handelskrig mellom USA og Kina. Hun viser til at Europa er vår klart største handelspartner.

Norge delvis skjermet

- Handelskrigen er uttrykk for anti-globalisering, og dét medfører at de som tidligere var de største vinnerne blir de største taperne, mener sjef­økonom Steen Jakobsen i Saxo Bank.

- Norge vil imidlertid delvis skjermes, ettersom energi og fisk blir nøkkelkomponenter i fremtiden.

Dansken legger til at utviklingen blir verre for resten av Europa, som i større grad avhenger av eksport av ferdige produkter.

Han trekker frem bilindustrien, som allerede senker BNP-veksten i Tyskland og Frankrike.

Les også:
Sissener om Tesla-veddemål: - Lykke til
Trygve Hegnar: Skivebom om bompenger