Børsene faller for Monica

Denne kvinnen får verden til å skjelve. Når den amerikanske presidenten skjelver, skjelver også Wall Street. Monica-effekten alene koster verdens sentralbanker og finansbaroner milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for «Asia-syken» og usikerheten om frigivelsen av Clintons vitneforklaring sendte i går Dow Jones-indeksen på Wall Street 200 poeng nedover i løpet av 15 minutter. Indeksen endte til slutt 2,7 prosent ned.

Da Starr-rapporten ble levert Capitol Hill for en uke siden, pekte kursene øyeblikkelig oppover etter usikre dager på minussiden. Usikkerhet er det verste for børsen. Dette var også situasjonen i går.

Kapitalisme-sprekk

Men faresignalet som glødet på børsen var mer enn Clinton-sex og løgn. Asia-syken ser ut til å ha nådd det amerikanske kontinentet.

- Jeg tror ikke USA fortsetter å være en framgangsrik oase slik vi er vant til. Særlig ikke med en verden under så sterkt press, sa den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan natt til i går. Sentralbanksjefens erklæring om at de sju rikeste landene i verden ikke har felles rentekutt, sendte sjokkbølger fra Tokyo til San Fransisco.

Mangemilliardæren og finansspekulanten George Soros har gitt den amerikanske kongressen klar beskjed:

Han tror det globale kapitalistiske system er i fere med å rakne. For få dager siden foreslo han å opprette den internasjonale institusjon for å stabilisere finansmarkedet.

Satt 30 år tilbake

Soros mener også at det må bevilges mer penger i det internasjonale pengefondet (IMF). Han mener krakket på flere asiatiske børser har satt landene 30 år tilbake i tid. I Indonesia er levestandaren tilbake på 60-tallsnivå, sier han.

Sentralbanksjef Alan Greenspan holder seg så langt unna styring som mulig, men ingen er i tvil om at også sentralbanksjefen er bekymret. Krisen som har knekt en tredel av verdens økonomi, truer USA.

Særlig fordi store handelspartnere som USA og Brasil er på knærne.

Må ta styringen

President Bill Clinton tok mandag til orde for at USA må ta styringen over den verste økonomiske krisen verden har sett på 50 år. Det innebærer kontroversielle planer om at IMF må pøse ut mer penger for å få viktige land opp fra knestående. I USA er dette meget upopulært, og mange ønsker å la land som ikke har hatt styring seile sin egen sjø.

Kongressen stemte i går ned presidentens forslag om å tilføre Det internasjonale pengefondet 170 milliarder kroner. Dette kan føre til en ytterligere forverring av verdensøkonomien.

Det antydes tall i størrelseorden 26 milliarder dollar som IMF må ut med for å gi Brasil krisehjelp.

Fall i Europa

Europeiske aksjekurser opplevde også dramatiske kursfall i går. Aksjekursene raste etter at Tokyo-børsen falt med nye 2 prosent til det laveste nivå på 12 år.

I Paris stupte kursene med 6 prosent etter at den franske telecom-giganten Alcatel varslet om stygge tall. I Sverige falt Ericsson-aksjer med 11 prosent, mens verdien av Nokia-aksjer ble redusert med 10 prosent på børsen i Helsingfors.

I London falt FTSE-indeksen med mer enn 3 prosent.

FRYKTER MONICA-EFFEKTEN: Monica Lewinskys affære med president Clinton påvirker verdenøkonomien i negativ retning.