Børsene i Asia raste

Børsen i Tokyo ned 9 prosent. Redningspakkene uten virkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsen i Tokyo falt med over 9 prosent onsdag, ett av de bratteste fallene noensinne. Tiltak som rentekutt og statlige redningspakker ser foreløpig ikke ut til å ha noen virkning.

Alle børsene i Asia, samt i Australia, opplevde fall på flere prosent. Investorer så ut til å selge aksjer i panikk i frykt for at den globale finanskrisen blir enda verre.

Nedgangen kom etter en dårlig dag på børsene i New York, der industriindeksen Dow Jones sank med 5 prosent og endte på det laveste nivået på fem år tirsdag.

I Hongkong ble styringsrenta satt ned med 1 prosentpoeng til 2,5 prosent onsdag, men verken rentekutt eller ulike regjeringers redningspakker for bankvesenet ser foreløpig ut til å ha hatt noen virkning på psykologien i markedet.

- Slike tiltak virker ikke lenger. Det er som å pumpe blod inn i et hjerte med tette årer. Selv sunne selskaper mister styrke nå, sier aksjemegleren Hiroichi Nishi i Tokyo.

Ifølge den svenske finanseksperten Robert Berqvist er det ingenting nytt som har ført til den kraftige nedgangen i Asia.

Han mener at signaler fra den amerikanske sentralbanken om at renten skal senkes igjen, i stedet burde ført til en roligere dag på børsen.

- Det tyder på at det også finnes en uro for konjunkturtilstanden - børsene regner med at det kan bli en lang og dyp konjunkturnedgang, sier Bergqvist til nyhetsbyrået TT.

DYSTRE TALL: Japan opplevde i natt det største børsfallet siden 1987. Foto: SCANPIX
DYSTRE TALL: Japan opplevde i natt det største børsfallet siden 1987. Foto: SCANPIX Vis mer

Han spår at det kommer til å bli svært urolig på børsene i Europa både onsdag og resten av uka.

(NTB)

Børsene i Asia raste