Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børsene igjen på opptur

Aksjebørsene verden over er allerede tilbake til nivåene før terroraksjonen. Flere aksjefond har steget over 25 prosent de siste ukene. Unntaket er Oslo Børs, hvor aksjekursene ikke har tatt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De viktigste aksjeindeksene i Tyskland, England, Frankrike, Japan og USA har de siste ukene tatt igjen hele nedgangen etter terroraksjonen 11. september. Oslo Børs sliter med lav oljepris og er fortsatt hele 13 prosent under nivået fra den 10. september.

Ras

Da de to kaprede flyene traff World Trade Center, selve hjertet av finansverdenen, utløste det børskrakk over hele verden. Børsen i New York ble stengt i ei uke på grunn av ødeleggelsene på nedre Manhattan, men da den gjenåpnet, stupte den 14 prosent i løpet av få dager. FTSE-100-indeksen på London-børsen sank til sitt laveste nivå siden 1997. Bunnen ble nådd fredag 21. september. Etter den tid har børspilene pekt rett opp.

Samme dag stakk sjefmekler Peter Warren hodet fram og sa følgende i Dagbladet:

- Etter å ha vært ute av aksjemarkedet i 18 måneder velger jeg nå å kjøpe meg inn i enkelte selskap.

Warren har allerede fått gurustatus i det norske aksjemarkedet:

  • Ei uke før krakket i 1987 spådde han en kraftig børsnedgang.
  • Høsten 1997 spådde han at Asia-krisen ville gi børsnedgang på 20- 30 prosent.
  • I slutten av oktober 1998 mente han nedturen var over.
  • I fjor høst advarte han om at aksjemarkedet var for høyt priset.

Han fikk rett alle gangene.

- Det er alltid hyggelig å treffe blink, sier den tidligere fallskjermjegeren.

Nå advarer han mot å tro at børsfesten vil fortsette:

- Jeg trodde på en oppgang på 8- 15 prosent. Det har vi stort sett fått, men det har gått veldig raskt. En eventuell oppgang videre vil uansett ikke skje i samme tempo som til nå.

Teknofest

Det er særlig teknologi- og telekomselskaper som har fått en gedigen opptur på børsene. Aksjefond som investerer i slike selskaper, har steget med over 25 prosent den siste måneden. De store folkefondene som Odin Norge og Postbanken Aksjespar har gått tregere som følge av at de først og fremst investerer på Oslo Børs.

Hele Norges coronakart