Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børsene raser i Europa

- Situasjonen er alvorlig.

STUPER: EU-lederne klarer ikke å overbevise finansmarkedene om at de klarer å håndtere gjeldskrisen i eurosonen. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
STUPER: EU-lederne klarer ikke å overbevise finansmarkedene om at de klarer å håndtere gjeldskrisen i eurosonen. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens børsene raser i Europa, samles EUs finansministre seg til møte i Brussel. Krisen i eurosonen har tatt en ny og dramatisk vending de siste dagene.

- Situasjonen er svært alvorlig nå, sa Finlands nye finansminister, Jutta Urpilainen, da hun ankom tirsdagens møte, ifølge DPA.

EU-lederne klarer ikke å overbevise finansmarkedene om at de klarer å håndtere gjeldskrisen i eurosonen.

Det er nå økt frykt for at gjeldskrisen i Hellas sprer seg til Italia og Spania. Frykten har sendt rentene på Italias og Spanias lån til rekordhøyder, og aksjekursene raser. Børsen i Milano falt over 4 prosent kort tid etter at den åpnet.

Alvorligste fasen Europeiske aksjer falt tirsdag morgen over 3 prosent og har nå falt over 10 prosent i løpet av de siste sju dagene.

- Vi er nå i den hittil mest alvorlige fasen av denne krisen. En nytt kapittel i gjeldsdramaet er åpnet, og det er svært urovekkende med tanke på størrelsen på de italienske markedene, sier Nicholas Spiro i Spiro Sovereign Strategy til Financial Times.

I tillegg til den dramatiske utviklingen i gjeldskrisen de siste dagene var hovedsak på EUs finansministermøte i Brussel tirsdag de såkalte stresstestene av 91 europeiske banker som legges fram fredag.

Ikke tilstrekkelig Etter Hellas har Italia det høyeste gjeldsnivået i eurosonen på 120 prosent av bruttonasjonalprodukt. Det er dobbelt så stort som reglene for eurosonelandene tilsier. Dersom Italia skulle bli dratt inn i gjeldskrisen og bli tvunget til å be om økonomisk hjelp, vil ikke EUs midlertidige redningsfond (EFSF) ha tilstrekkelige midler tilgjengelig.

De italienske bankene Unicredit og Intesa Sanpaolo falt tirsdag henholdsvis 7 prosent og 5,6 prosent.

På børsen i Frankfurt falt også kursene på banker og forsikringsselskaper betydelig. Også i Asia gikk børsene kraftig ned tirsdag.

Kjøpe tilbake Den alvorlige utviklingen i Italia ble utløst av bekymring for at statsminister Silvio Berlusconi kan være i ferd med å kvitte seg med finansminister Giulio Tremonti, skriver Reuters.

En gruppe store europeiske banker med stor beholdning av greske statsobligasjoner krever nå at EU forplikter seg til å kjøpe tilbake gjelden, noe som kan koste milliarder av euro, skriver Financial Times.

Om ikke EU-lederne tar grep raskt, vil Italia og Spania kunne dras inn i gjeldskrisen, mener bankene.

Ingen logikk - Det er essensielt at eurolandene gjør noe de neste dagene for å unngå at markedet spinner ut av kontroll og risikoen for spredning av krisen akselererer, heter det i et dokument som ble gitt til eurogruppens finansministre mandag, ifølge FT.

Spanias finansminister hevder imidlertid at det ikke finnes noen grunn til finansmarkedenes uro og utviklingen de siste dagene.

- Det er ingen logikk i at Spania og Italia blir rammet av ustabilitet i finansmarkedene. Vi har sterke og sammensatte økonomier som alltid har klart utfordringene de har stått overfor. Om vi klarer å meddele dette, vil markedene roe seg, sier Elena Salgado til nyhetsbyrået AFP.

(NTB)