FRYKTEN SPRER SEG:  Aksjehandlere i arbeid på børsen i Frankfurt i formiddag. Frykten fortsetter å spre seg i de europeiske markedene, der investorene er redde for mer økonomisk uro i gjeldstyngede land i eurosonen, gruppen av nasjoner som bruker EUs felles valuta euroen. EU-kommisjonens sjef José Manuel Barroso ber om at mekanismene for en løsning på gjeldsproblemene blir styrket. Foto: REUTERS / Pavel Kopczynski / SCANPIX.
FRYKTEN SPRER SEG: Aksjehandlere i arbeid på børsen i Frankfurt i formiddag. Frykten fortsetter å spre seg i de europeiske markedene, der investorene er redde for mer økonomisk uro i gjeldstyngede land i eurosonen, gruppen av nasjoner som bruker EUs felles valuta euroen. EU-kommisjonens sjef José Manuel Barroso ber om at mekanismene for en løsning på gjeldsproblemene blir styrket. Foto: REUTERS / Pavel Kopczynski / SCANPIX.Vis mer

Børsene raser over hele verden

Oslo Børs ned 2,36 prosent til 366,49 poeng den første timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs fortsetter i dag  å gå kraftig ned, dagen etter den femte verste nedturen på fem år.

Etter en drøy times handel har hovedindeksen gått ned med 2,36 prosent til 366,49 poeng.

I løpet av den siste uka har hovedindeksen falt over 12 prosent, og ingenting tyder på at nedturen vil gi seg med det første. Også de øvrige børsene i Europa faller fredag morgen.

Olje ned Blant aksjene som faller mest på Oslo Børs topper Seadrill med 5,67 prosents nedtur, fulgt av Petroleum Geo-Services som faller 4,36 prosent og DNO International, som noterer seg for en tilbakegang på 4,28 prosent.

Blant de få aksjene som stiger finner vi solenergiselskapet Rec hvis aksje stiger med 3,35 prosent fredag morgen.

Deretter følger Royal Caribbean Cruises med 1,43 prosent og TGS-Nopec som går svakt fram med 0,33 prosent.

De store faller De store kjente selskapene på Oslo Børs sliter uten unntak fredag morgen. Mest tilbake går Norsk Hydro, som faller med 3,48 prosent, fulgt av Telenor med minus 2,73 prosent, og Statoil med minus 2,60 prosent.

Oljeprisene fortsetter fallet, og et fat med nordsjøolje blir omsatt for 107,02 dollar, ned 0,48 prosent.

Et fat amerikansk lettolje går ned med 1,19 prosent til en pris av 85,36 dollar fatet.

Frykten sprer seg i Europa Frykten sprer seg på børsene i Europa.

Etter panikksalg på Wall Street i New York i går og kursras på asiatiske børser i morges,forsøker europeiske politikere nå å få kontroll over utviklingen på markedene. Investorene er redde for mer økonomisk uro i gjeldstyngede land i eurosonen, gruppen av nasjoner som bruker EUs felles valuta.

EU-kommisjonens sjef José Manuel Barroso har bedt om at mekanismene for en løsning på gjeldsproblemene må bli styrket. Fredag morgen sank FTSEurofirst 300-indeksen i London med 2,8 prosent.

DAX-indeksen på børsen i Frankfurt falt med 3,19 prosent i tidlig handel, mens CAC 40 i Paris var ned 3,07 prosent. Stressede investorer — De økonomiske utsiktene skaper en høy grad av stress blant investorene, og tilliten til utviklingen vil trolig forbli svært svak. USAs økonomi mister fart, og er på vei inn i en fase der de vedtatte utgiftskuttene vil bli satt ut i livet, sier analytikeren Keith Bowman. José Manuel Barroso understreket torsdag alvoret i situasjonen, da han påpekte at nervøsiteten i markedene for verdipapirer stadig øker.

En hovedårsak til dette er investorenes tvil om eurosonens evne til å reagere effektivt på krisen, sa han.

(NTB-AFP-Reuters).

 MØRK BØRSDAG:  Oslo Børs følger kursfallene over resten av vedren.  FOTO: FRANK KARLSEN/DAGBLADET.
MØRK BØRSDAG: Oslo Børs følger kursfallene over resten av vedren. FOTO: FRANK KARLSEN/DAGBLADET. Vis mer