Børsene stuper etter gresk nei

Rett ned også på Oslo børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet av den greske folkeavstemningen tynget de asiatiske børsene mandag. Euroen fikk seg imidlertid et løft da det ble kjent at Hellas' finansminister trekker seg.

Da Nikkei-indeksen i Tokyo stengte mandag morgen norsk tid, hadde den falt med 2,1 prosent. I Seoul i Sør-Korea var nedgangen på 2,4 prosent, mens Hongkong-børsen falt med 4,1 prosent. Den samme tendensen gjør seg også gjeldende i Australia. Aksjemarkedet i Sydney falt med 1,1 prosent i løpet av børsdagen.

Kort tid etter at handelen tok til på Oslo Børs i dag tidlig står hovedindeksen i  619,78, ned 1,28 prosent. Store selskaper som DNB, Hydro, Telenor og Yara faller henholdsvis 1,93 prosent, 1,85 prosent, 0,99 prosent og 1,21 prosent, skriver Hegnar.no.

Det har også vært en tung start på europeiske børser.  Den britiske FTSE 100-indeksen falt med 2,1 prosent fra start. Både den tyske DAX-indeksen og den franske CAC 40-indeksen falt med 3 prosent fra start.

Varoufakis hjalp euroen Hellas' overveldende nei-flertall vil trolig øke usikkerheten i markedet og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter. Reaksjonen i finansmarkedene vil imidlertid ikke være like ille som for en uke siden, mener markedsstrateg David Joy i Ameriprise Financial.

I forrige uke raste amerikanske børser nedover i likhet med globale aksjemarkeder på grunn av økt frykt for at Hellas ville måtte forlate eurosonen. Euroen falt mot dollaren etter de første resultatene fra den greske folkeavstemningen søndag kveld.

Men etter at finansminister Yanis Varoufakis mandag morgen kunngjorde at han går av, steg den europeiske fellesvalutaen igjen. Mandag morgen koster 1 euro 1,11 dollar.
Grexit-frykt En gresk utgang av euroen er mer sannsynlig etter folkeavstemningen, mener leder for europeisk økonomi hos Credit Suisse, Neville Hill. Den beste løsningen er om Europa skaffer Hellas en realistisk gjeldsettergivelse, i stedet for å tillate en ukontrollert utgang av eurosamarbeidet, sier Hill.

Kinas største meglerhus, Shanghai-børsen, steg med hele 7,82 prosent fra start, men falt deretter tilbake mot utgangspunktet. Børsen stengte til slutt med en oppgang på 2,41 prosent. Variasjonene har trolig lite å gjøre med Hellas, men er et resultat av at flere meglerforetak har gått sammen for å stabilisere børsen.

(NTB/Dagbladet)

NEDGANG PÅ BØRSEN: Resultatet av den greske folkeavstemningen tynget de asiatiske børsene mandag. Euroen fikk seg imidlertid et løft da det ble kjent at Hellas' finansminister trekker seg.  Foto:  AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
NEDGANG PÅ BØRSEN: Resultatet av den greske folkeavstemningen tynget de asiatiske børsene mandag. Euroen fikk seg imidlertid et løft da det ble kjent at Hellas' finansminister trekker seg. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI Vis mer