Børsens bjellesau

Navn: Christen Sveaas Alder: 43 Yrke: Investor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han startet uka med å spikke et dypt hakk i skjeftet. Med ord som våpen klarte Christen Sveaas å presse selveste Ole Lund ut av børsens styre. Da smilte han i full offentlighet. Sveaas, altså.

Men normalt skyr den kreative finansmannen blitzlampene. Han konsentrerer seg om å vinne markedets oppmerksomhet. Så lykkes han da også til gagns. I dag er Christen Sveaas den største bjellesauen i det norske aksjemarkedet - der han går, dilter små og store investorer og spekulanter etter så raskt som mulig og sørger for at Sveaas kan røyke sigarer på stigende kurser. Investor Sveaas er forbilde for håpefulle pengejegere i mange aldrer.

Allerede før han mottok diplomet fra den prestisjetunge Handelshøyskolen i St. Gallen i Sveits, var Sveaas etablert som investor. Siden har ikke livet dreid seg om stort annet. Gjennom Sveaas-systemet sitter han på enorme verdier innen teknologi, eiendom og shipping. Kapital anslår formuen hans til 2,8 milliarder kroner. Det gjorde ham til landets 11. rikeste på bladets siste prestisjeliste.

Og bedre kan det bli dersom Sveaas lykkes i spillet om cruiserederiet NCL. Gjennom investeringsselskapet Kistefos har han sikret seg store mengder aksjer i NCL og forsøker å presse opp prisen på selskapet. Resultatet kan bli en gevinst på et par hundre millioner etter en håndfull januardagers gambling. Kanskje spikker han et nytt hakk når avgjørelsen faller på NCLs ekstraordinære generalforsamling fredag. - Jeg er NCLs hvite knekt, sier Sveaas. Og mener sikkert ridder.

Men Sveaas har nese for mer enn aksjer. For vin, for eksempel. Et dypdykk i Sveaas' vinkjeller har inntil nylig stått høyt på vinkjenneres ønskeliste. Før jul forsvant likevel noe av dybden. Christen Sveaas kvittet seg med 48000 flasker i bytte mot 115 millioner kroner under en vinauksjon på Sotheby's. Det smakte nok, det også.

For 110 år siden grunnla Sveaas' bestefar, konsul Anders Sveaas, Kistefos Træsliberi på Jevnaker. Slipemaskinene er for lengst skrudd av, men Sveaas nekter å la historien dø. I fjor høst åpnet han museum i bygningene. Dels som en bauta over industrikulturen, dels som et utstillingssted for billedkunst. Åpningsutstillingens navn står det respekt av: «Sosial nød, arbeiderkamp, kristen forsoning». Trolig får du aldri mer lese slike ord i en artikkel om Christen Sveaas.