Børsfallet fortsetter i tynn handel

Oslo Børs faller onsdag videre på tynne omsetningsvolumer. De fleste aktørene foretrekker å vente på bedre tider, fremfor å ta posisjoner slik markedet er nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Oslo Børs stupte fra start onsdag, har markedet sakte, men sikkert tatt seg opp utover dagen. Delvis fordi investorene spekulerer i en korreksjon opp i USA i dag, og delvis fordi noen tør å forsøke seg på det som man håper er bunnfiske. Det er likevel langt mellom lyspunktene, og aksjemarkedet opplever nok en dag med bred nedgang.

Også ute i Europa viser de ledende indeksene en fallende tendens. I USA har futures-handelen styrket seg etter hvert som amerikanerne står opp. Klokken 12.45 indikeres det en blandet åpning. Dow Jones ser ut til å åpne marginalt opp, mens Nasdaq-indeksen ser ut til å åpne svakt ned.

Gårsdagens Nasdaq-fall på 6,2 prosent er imidlertid friskt i minne, og det er få som våger å stikke hodet altfor langt frem. Med unntak av nok en runde med storposter krysset av Orkla Enskilda Securities rett før børsens åpning, er det svært lav omsetning.

Totalindeksen er ned 1,32 prosent til 1.234,21 poeng. Omsetningen i aksjer og grunnfondsbevis er på 2,5 milliarder kroner. Holdes de ovennevnte transaksjonene utenfor er omsetningen på kun rundt 700 millioner kroner.

Nasdaq-indeksen har falt 9,1 prosent på to handledager. Fallet så langt i år er på 32 prosent. IT-indeksen på Oslo Børs har til sammenligning falt henholdsvis 6,2 og 12,1 prosent hvis man sammenligner basert på gårsdagens sluttkurser. IT-indeksen faller nye 2,1 prosent i dag.

Ikke uventet er Opticom en av aksjene som lider mest. Dagens fall er på 5,4 prosent til 526 kroner. Omsetningen i aksjen er på 108 millioner kroner.

Merkantildata faller til nye bunnivåer. Aksjen omsettes til 21,50 kroner, ned 2,7 prosent fra i går. Tiltroen til selskapet er fallende etter sterke signaler om at også IT-konsulentmarkedet er på vei ned. Det er denne delen av konsernet som har bidratt til at selskapet har holdt hodet over vannet de seneste månedene. I Sverige er konkurrenten WM-data en av dagens børstapere.

Det er imidlertid noen av IT-aksjene som klarer seg bedre i dag. Eltek var lenge svakt opp, dog på lav omsetning. Det er flere meglerhus i byen som mener aksjen har falt nok.

Tandberg holder seg bra etter at konkurrenten Polycom i går steg i USA. Begge har falt noe tilbake igjen.

Nycomed Amersham stiger hele 3,3 prosent til 63 kroner. Omsetningen i aksjen er på 29 millioner kroner. First Securities anbefaler i dag kjøp av aksjer i Nycomed.

Grunnfondsbevisindeksen er den eneste som er i pluss i dag. Investorene satser på Sparebankforeningen på dagens møte støtter omdanning av sparebanker til aksjeselskaper. Et ja til aksjeselskapsformen kan åpne for tillatelse til omdanning fra myndighetenes side. Det vil ventelig føre til økt interesse for sparebankene, og høyere kurser.

Omsetningen i grunnfondsbevisene domineres av Gjensidige Nor Sparebank som er opp 1,6 prosent til 252 kroner. Omsetningen er på 25 millioner kroner.