Børsfallet fortsetter

Kursfallet på Oslo Børs fortsetter. Drøyt halvannen time etter at handelen åpnet i dag, hadde totalindeksen falt med 1,75 prosent. Kronen styrket seg forsiktig i morgentimene, etter gårsdagens renteøkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske børser beveget seg litt opp i formiddag.

  Totalindeksen i Oslo endte 3,5 prosent ned i går, bare hårfint over årets bunnotering 12. januar. Ved børsslutt i går hadde indeksen svekket seg med nærmere 9,3 prosent i løpet av året, og lå nær 19 prosent under toppnotering 6. mai.

Internasjonalt

- Det er først og fremst den internasjonale børsuroen som slår inn. Europa har beveget seg ganske likt som Norge akkurat nå, sier informasjonskonsulent Inge Myhrvold ved Oslo Børs til NTB.

  Han mener børsfallet i New York har mer beskjeden virkning på det som skjer i Norge, og at Asia-krisen bare slår indirekte inn i Norge ved å skape uro i andre markeder. Norske selskaper har relativt lite direkte handel med Asia.

  - Det står ikke dårligere til med selskapene i Norge enn andre steder. På en måte er vi mindre sårbare fordi vi handler lite direkte med Asia, fortsetter Myhrvold.

Lav oljepris

Lav oljepris og en kronekurs som har blitt svekket er imidlertid særnorske fenomener som slår ut på Børsen. Kronekursen regnes som barometer på internasjonale markeders tillit til norsk økonomi, og den har gått nedover den siste tiden.

  Kronen styrket seg forsiktig i morgentimene i dag, etter gårsdagens renteøkning i Norges Bank. Men trenden er foreløpig ikke overbevisende.

  - For aksjemarkedet er en renteøkning i utgangspunktet negativt, sier Myhrvoll. I gårsdagens børskommentar skrev Oslo Børs at renteøkningen ikke slo inn på aksjeverdiene fordi den var ventet.

(NTB)