Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børsfallet kan gi deg lavere rente

Lavere rente er mer sannsynlig enn høyere rente i Norge etter nedgangen på børsen, mener flere økonomer. På Oslo børs har aksjekursene steget med 40 prosent siden januar. Økonomene mener derfor fallet her hjemme er lite dramatisk, men enkelte synes det kom «fort og ubehagelig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonom Tor Steig i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener kursfallet internasjonalt snarere kan føre til lavere enn høyere rente i Norge. Han begrunner det i Norges sterke økonomi.

Korreksjon

- At fallet på Oslo-børsen ikke har vært så dramatisk som andre steder, kan være et tegn på at investorene begynner å skille klinten fra hveten, sier Steig til NTB. Han betrakter kursfallet i Asia som en «korreksjon» av aksjekursene, etter en periode med «kanskje altfor stor vekst» siden 1995. På sikt mener han at alt taler for at både veksten og sparingen vil fortsette oppover i Asia.

  At vårt eget land rammes, til tross for at vi har lite handel med Asia, skyldes åpne økonomier. Investorene er globale. Men Steig mener at investorene kan komme til å øke sin interesse for den sterke norske kronen. Noe som vil styrke kronen ytterligere. Derfor mener han altså en rentenedgang er mer sannsynlig enn en renteoppgang.

  Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken istemmer at en styrket krone og en rentenedgang «er en av de mulighetene vi må ha øynene åpne for». At kronen ble litt svekket tirsdag, tror Mork er forbigående.

  - Er fallet i aksjekursen første steg på vei til et krakk eller er det en korreksjon?

  - Det er helt umulig å si, understreker Mork og advarer mot skråsikkerhet. Han mener kursfallet ikke er dramatisk i Norge, sett på bakgrunn av veksten hittil i år på hele 40 prosent. Men han sier fallet kom «fort og ubehagelig».

Dempet forbruk

- Vi skal ikke miste hodet, men vi skal ta dette alvorlig, framholder Mork. Han sier kursfallet kan bidra til å dempe det private forbruket i Norge. Noe som ikke er usunt for økonomien i dagens situasjon. Dermed kan aksjemarkedet gjøre jobben med å dempe en opphetet økonomi, slik næringslivet er så opptatt av.

  - Da vil behovet for å skru opp renta reduseres, påpeker Mork.

  Kursfallet i Norge og resten av verden skyldes at aksjekursene er kommet opp på et kunstig høyt nivå, mener førsteamanuensis Knut Boye ved Norges Handelshøyskole. Han trekker visse paralleller til kursfallet i 1987, men mener fallet denne gang ikke behøver å varsle dårlige tider. Han opplever ikke nedgangen som oppsiktsvekkende, sett på bakgrunn av den sterke verdiøkningen aksjene har hatt i løpet av året.

  - Erfaringsmessig ser vi slike kursreaksjoner uten at det har skjedd fundamentale endringer i økonomien, sier Boye. Han tror ikke at tirsdagens kursfall vil ha noen nevneverdig virkning på norsk økonomi.

Ikke bekymret

- Vi er tilbake på nivået fra juli. Når aksjekursene har steget med 350 prosent på fem år, er et fall på 7 prosent ikke dramatisk, kommenterer analysesjef Bjørn Haugen Morstad i Christiania Markets, Kreditkassens fonds- og valutaavdeling. Han mener et mulig dempet privatforbruk er sunt, og at det er tempoet i kursfallet som eventuelt kan bekymre. Men selv er han ikke videre bekymret:

  - Konsekvensene for norsk økonomi er tilnærmet lik null, sier analysesjefen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!