Børsfallet kan sikre lav rente

Børsfallet rammer en drøy million nordmenn som sparer i aksjefond. Trøsten kan bli at renta holdes lav lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Oslo Børs i fritt fall» og «Mini-krakk på Tokyo-børsen», skrek nettavisene til aksjespekulanter og småsparere i går morges.

USA er nøkkelen

Oslo Børs var ned mer enn fire prosent på det verste, og endte dagen på minus tre prosent. Dermed fulgte Norge utviklingen på de internasjonale børsene.

Men det er ikke noe problem i seg selv at aksjekursene faller, etter å ha steget i så lang tid, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Avgjørende er hvordan verdensøkonomien utvikler seg.

-  Husholdningene i USA bruker i dag mer enn de tjener. Det kan bli alvorlig dersom de bestemmer seg for å spare mer. Resultatet blir lavere forbruk og produksjon, og det vil ta lenger tid før økonomien er tilbake i likevekt. I øyeblikket nistirrer vi på tallene, og det kommer en del fra USA som skaper usikkerhet, sier Andreassen til Dagbladet.

Lav rente lenger

Mens aksjesparerne har god grunn til uro, ser det positivt ut for alle med store lån.

-  Dette kan føre til at vi vil ha lav rente lenger, sier Harald Magnus Andreassen.

Utviklingen de siste dagene har trolig skapt nytt hodebry for sentralbanksjef Svein Gjedrem, som i morgen skal avgjøre om renta fortsatt skal ligge på dagens lave nivå.

-  Det ville være direkte uansvarlig å heve renta nå, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Terra Securities. Han tror den globale oppgangen er slutt, og mener at nedgangstidene er over oss.

Trenger nye kutt

Terra-økonomen tror ikke på renteøkning her hjemme verken i år eller neste år.

Derimot mener han at sentralbankene i EU og USA må kutte sine styringsrenter, og på den måten bruke pengepolitikken for å få økonomien tilbake på sporet.

Jan Ludvig Andreassen har i lengre tid vært bekymret for den høye arbeidsledigheten i ledende industriland, og mener dette er en viktig årsak til børsfallet.

-  Det er for mye ledige ressurser. Dette rammer bedriftenes marginer - og aksjemarkedet. Jeg tror ikke på noen bedring av børskursene på lang tid, sier han.

Hun mener det er viktig å holde hodet kaldt.

- Oppgangstrenden ble brutt i forrige uke. Nå kommer korreksjonen, og den har vært både ventet og varslet. Det er aksjemarkedets natur å svinge opp og ned. Da er det viktig å beholde den langsiktige horisonten, og ikke få panikk, sier hun.

- Du gikk tidligere i vinter ut og anbefalte folk å selge?

- Mitt råd var å sikre gevinst. Når markedet stiger kraftig, vet vi at det kommer en korreksjon. Da kan det være lurt å justere porteføljen. Følg din opprinnelige spareplan, og tilpass jevnlig. Det er ikke vi nordmenn flinke nok til, sier Aud-Helen Rasmussen.

Hun understreker at for dem som har spareavtaler spiller svingningene mindre rolle.

- Lave kurser gir flere andeler, mens høye kurser gir god avkastning, sier hun, og fraråder forsøk på å «time» markedet.

- Ikke prøv å treffe riktig tidspunkt hvis du ikke er ekspert!

- Nå er det viktig å holde hodet kaldt

Ikke få panikk, sier forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.

INGEN ØKNING: - Direkte uansvarlig å heve renta nå, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen.
Langsiktig: - Viktig å beholde den langsiktige horisonten, sier forbruksøkonom Aud Helen Rasmussen.