Børshai sulten på Grandiosa og Ringnes

Grandiosa, Ringnes, Omo vaskepulver og Stratos kan bli solgt til USAs råeste kapitalister. Ryktene om et mulig oppkjøp av Orkla førte til at Jens P. Heyerdahls egne aksjer i selskapet steg med 8,3 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske selskapet Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) lever av å raide selskaper i god Gordon Gekko-stil. Det betyr at de kjøper billige selskaper og finansierer kjøpet ved å selge ut deler av selskapet. Nå har øynene falt på Jens P. Heyerdahl og Orkla, ifølge Finansavisen. Dermed ble det tradisjonsrike industriselskapet blant gårsdagens børsvinnere med en oppgang på 6,5 prosent, eller to milliarder kroner.

Jens P. Heyerdahl eier til sammen rundt 140 millioner kroner i eget selskap, og økte aksjeverdien med 8,3 millioner kroner på ryktene om at noen kanskje ønsker å kjøpe «hans» selskap.

Steinhard kapitalist

KKR ble kjent over hele verden da de forsøkte å raide konsumselskapet RJR Nabisco på slutten av åttitallet. Prislapp: 240 milliarder kroner!

På nittitallet har de holdt en noe lavere profil, men er nå i ferd med å satse på oppkjøp av europeiske selskaper.

Finansavisen hevder at giganten allerede har kontroll på rundt ti prosent av aksjene i Orkla.

- Vi kommenterer ikke rykter og spekulasjoner, sier presseansvarlig i KKR til Dagbladet. Orkla føler seg foreløpig trygg på tingenes tilstand:

- Det er lite dramatikk når vi ser på lista over de største aksjonærene, sier informasjonsdirektør Lisbeth Lindberg i Orkla.

- Men et selskap som KKR vil jo naturlig gjemme seg bak flere andre aksjonærers handlekonti?

- Det kan vi selvfølgelig ikke utelukke, sier Lindberg, som for øvrig ikke ønsker å kommentere ryktene.

Orkla, billig!

Grunnen til ryktene er enkel: Orkla blir sett på som et billig selskap og har få store eiere. På børsen koster hver aksje 139 kroner, mens analytikere som Dagbladet har vært i kontakt med mener den reelle verdien er over 200 kroner.

- Jens P. Heyerdahl er nødt til å synliggjøre verdiene i selskapet for å unngå å bli kjøpt opp. Ellers kommer blir Orkla til å lide samme skjebne som Aker. Da kommer en ny Røkke og kjøper selskapet, kommenterer en analytiker.