SHANGHAI: Børsen Shanghai falt det meste på en dag siden februar 2007 mandag. AFP PHOTO/Mark RALSTO
SHANGHAI: Børsen Shanghai falt det meste på en dag siden februar 2007 mandag. AFP PHOTO/Mark RALSTOVis mer

Børskrasj i Kina

Hovedindeksen på børsen i Shanghai smalt ned 8,5 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Shanghai Composite gikk på en kraftig smell mandag og endte ned 8,5 prosent til 3.725,66.

Selv om indeksen da har falt over 28 prosent fra toppen i år og all-time high den 12. juni, er oppgangen det siste året likevel på 75,2 prosent.

Største fall på over 8 år Børskrasjen mandag er det største fallet på en dag siden februar 2007 på frykt for at veksten skal falle ytterligere i Kina fremover, ifølge Bloomberg.

Mens noen fremdeles tror på en vekst i år på 7 prosent, som på årsbasis i juni, er det andre som tror den blir lavere fremover - og vesentlig lavere neste år.

I tillegg viste ferske tall mandag at resultatene til de kinesiske industriselskapene falt med 0,3 prosent det siste året i juni.

På toppen av det ryktes det ifølge Marketwatch at myndighetene kan komme til å trekke tilbake noen av de tiltakenesom er iverksatt for å stagge børsfallet, for å teste om aksjemarkedet kan klare seg uten.

Dårlig stemning Den dårlige stemningen i Shanghai smittet til Hong Kong, der Hang Seng indeksen falt 3,1 prosent og Hang Seng Mainland endte ned 4 prosent. De to indeksene er da opp bare henholdsvis 0,55 og 0,05 prosent det siste året.

Det var også nedgang i India, der børsen falt for 3. dag på rad og endte ned 1,5 prosent. Tata Motors, som eier Jaguar Land Rover, falt for eksempel 3,3 prosent til det laveste på 16 måneder, ifølge Bloomberg.

Hovedindeksen BSE Sensex er da opp 6 prosent det siste året.

Tidligere på dagen endte børsen i Tokyo ned 0,9 prosent, men uroen den siste tiden til tross, oppgangen det siste året er likevel på 28 prosent.

Her hjemme faller hovedindeksen på Oslo Børs 1,1 prosent.

Flere økonominyheter Bjørn Kjos: Kona holder styr på meg
Solid resultathopp for Ryanair
22 konkurser i forrige uke