Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børsnervøsitet etter Trumps straffetoll mot Kina

Trumps 460 milliarder dollar straffetoll mot Kina fører til frykt for handelskrig. Det slår nå ut på verdens børsindekser.

FALT: Meglere på New York Stock Exchange nervøse etter Dow Jones falt nesten tre prosent som følge av frykt for handelskrig mellom USA og Kina. Foto: Richard Drew/ AP/ NTB Scanpix
FALT: Meglere på New York Stock Exchange nervøse etter Dow Jones falt nesten tre prosent som følge av frykt for handelskrig mellom USA og Kina. Foto: Richard Drew/ AP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er helt klart en risiko for at det kan bli en handelskrig, sier Andreas Moksnes, professor ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Den japanske Nikkei-børsindeksen og Dow Jones falt henholdsvis 4,5 og 2,9 prosent i frykt for at straffetollene skulle utvikle seg til en handelskrig.

Også flere børsindekser falt etter nyheten, men Moksnes tror børsene vil roe seg de nærmeste dagene.

Moksnes forsker blant annet på internasjonal handel og bedrifters tilpasning til globalisering og interaksjonen mellom handel og multinasjonal produksjon. Han tror at vi må se en eskalering av handelskonflikten før markedene eventuelt faller enda mer.

- Kina har kommet med gjengjeldelser, men nå i første omgang er det beskjedne mottoll. Det store spørsmålet er om USA gjengjelder gjengjeldelsene. Hvis det skjer, da nærmer vi oss territoriet handelskrig, sier Moksnes.

STØTTER SEG: En aksjemegler i New York støtter seg på en kollega, timene før børsen stengte torsdag. Foto: Drew Angerer/ Getty Images /AFP/ NTB Scanpix
STØTTER SEG: En aksjemegler i New York støtter seg på en kollega, timene før børsen stengte torsdag. Foto: Drew Angerer/ Getty Images /AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Bak fasaden

Motivet for straffetollene mot Kina skal ifølge Trump-administrasjonen være «tyveri av opphavsrettigheter og intellektuell eiendom». Amerikanske selskapers teknologi, patenter og strategier stjålet fra Kina, skriver Dagens Næringsliv.

- Det som ligger bak, er fallet i industrisysselsettingen i USA. Jobber har gått tapt, og Trump bruker de virkemidlene han kan for å få folk i arbeid igjen, sier Moksnes.

- Uvesentlig

Handelen mellom USA og Kina var på 635 milliarder dollar i 2017, men andelen import og eksport er veldig skjevt fordelt.

USA eksporterte for 130 milliarder dollar til Kina, men importerte for hele 505 milliarder dollar.

Historien er at Trump vil redusere dette bilaterale handelsunderskuddet på 375 milliarder dollar, men Moksnes mener at dette er et uvesentlig innsyn i en økonomis helse.

- De fleste økonomer vil være enig i at bilateralt handelsunderskudd er uvesentlig. Det som er viktig for et lands økonomi er handelsoverskuddet totalt, ikke bare handel med ett enkelt land, sier han.

Konsekvensene

Moksnes tror ikke det er noen umiddelbar fare for en handelskrig, men mye avhenger av detaljene i tollene.

- En eventuell handelskrig ville først og fremst ramme USA. Prisene hadde gått, og det hadde blitt tøffere kår for amerikanske selskaper som har aktiviteter i Kina. Det blir for eksempel dyrere får Apple å produsere Iphone i Kina, sier Moksnes.

- Det store bildet er at det vil være alvorlig for verdensøkonomien, og det regelbaserte økonomiske systemet som ble etablert etter andre verdenskrig, rakner, legger Moksnes til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling