Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børsopptur i USA – Dow Jones opp 2,3 prosent ved stengetid

Etter en dag preget av kaos endte Dow Jones-indeksen opp 2,3 prosent da Wall Street stengte tirsdag.

OPPTUR: Dow Jones-indeksen endte opp 2,3 prosent da Wall Street stengte tirsdag. Foto: AP Photo/Richard Drew
OPPTUR: Dow Jones-indeksen endte opp 2,3 prosent da Wall Street stengte tirsdag. Foto: AP Photo/Richard Drew Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Tirsdag har det vært kaos rundt om på verdens børser.

Oslo Børs falt kraftig tirsdag og endte ned hele 2,27 prosent. I løpet av tirsdagen lå det an til å falle med mer enn 3 prosent, men hovedindeksen hentet seg noe inn til et fall på 2,27 prosent til 784,79 poeng.

Dramatisk fall mandag

Panikken så ut til å ha dempet seg kraftig da investorene gikk til verks på Wall Street dagen etter mandagens dramatiske børsfall.

Wall Street startet i minus da den åpent 15.30 norsk tid. Men etter et fall på 2,2 prosent i åpningsminuttet hentet Dow Jones-indeksen seg inn igjen. Innen 20 minutter hadde nedgangen blitt snudd til en oppgang på over 1 prosent, og svingningene fortsatte gjennom handledagen.

Innen stengetid hadde indeksen steget 2,3 prosent sammenliknet med sluttnoteringen mandag, da den endte ned 4,6 prosent.

Dow Jones består av 30 av USAs største selskaper.

Verst siden 2011

Den bredere sammensatte S & P 500-indeksen falt 1,2 prosent i åpningsminuttene, og teknologitunge Nasdaq var ned 0,9 prosent. Kort tid etter hentet også disse indeksene seg noe inn igjen på pluss-siden, og også her svingte handelen. Kort tid før stengetid hadde Nasdaq og S&P lagt på seg henholdsvis 1,2 og 1,3 prosent.

I går opplevde Wall Street sin verste dag siden 2011. Dow Jones-indeksen opplevde det største fallet på en dag siden finanskrisen i 2008, målt i poeng.

Fallet forplantet seg også for fullt i Asia og Europa. Når amerikanske børser stuper, følger verden etter.

Tidligere i dag sa Peter Hermanrud sjefstrateg i Sparebank 1, til Dagbladet at det er grunn til å være litt bekymret når amerikanske børser stuper.

- Sannsynligvis går det over, men det er økt risiko. Plutselig kan noe skje og ting forandrer seg litt. Ved finanskrisen i 2008 hadde man et par-tre stygge børsfall. Ved det tredje fallet, ble markedet hentet inn av virkeligheten, uttalte Hermanrud.

Trump skattereform

CNN spekulerer på om Donald Trumps skattereform kan ha skylda for nedgangen. De skriver blant annet at investererens gode utbytte fører til at renta må hevnes raskere for å bekjempe inflasjonen.

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand ​ skrev i markedsrapporten for februar at skattereformen vil løfte vekstutsiktene i USA. I et innlegg på Storebrands nettside om dagens børsfall skriver han at bedre økonomiske nøkkeltall fra USA utløste disse reaksjonene, fordi USA har fått den høyeste lønnsveksten siden 2009.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!