TRENDEN SNUDD:  Meklerne på New York-børsen startet med langt lystigere tall i dag enn i går. Dow Jones-indeksen sank bare 0,2 prosent fra start etter nyhetene om 117 000 nye amerikanske arbeidsplasser. FOTO: STAN HONDA, AFP/SCANPIX.
TRENDEN SNUDD: Meklerne på New York-børsen startet med langt lystigere tall i dag enn i går. Dow Jones-indeksen sank bare 0,2 prosent fra start etter nyhetene om 117 000 nye amerikanske arbeidsplasser. FOTO: STAN HONDA, AFP/SCANPIX.Vis mer

Børsopptur med 117 000 nye arbeidsplasser i USA

Ett døgn etter verste nedgang siden 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske aksjer steg med mer enn 1 prosent ved åpningen fredag - etter det største indeksfallet siden 2008 dagen før.

Børsene både i Asia og Europa åpnet med «stygge tall» fredag.

Her er fredagens aktivitet på Oslo Børs.

Europeiske børser hoppet etter at nye og overraskende positive tall fra USA ble kjent.

Det ble skapt 117 000 arbeidsplasser i USA i juli, og arbeidsledigheten har sunket til 9,1 prosent.

Det var i forkant ventet at ledigheten skulle holde seg uendret etter at den både i mai og juni har ligget på 9,2 prosent.

Private arbeidsgivere får mye av æren for nedgangen.

Eksperter håper at positive arbeidsledighetstall vil kunne stabilisere kursene igjen etter den kraftige turbulensen på det globale aksjemarkedet de siste dagene.

Frykt De siste ukene har det bredt seg en frykt i markedet om at amerikansk økonomi er på vei tilbake til en nedgangstid, og noen økonomer tror det er så mye som 40 prosent sannsynlighet for et tilbakefall.

Sammen med bekymringer for en voksende gjeldskrise i Europa har dette ført til en økende usikkerhet om verdensøkonomiens helse.

Torsdag ble en blodrød dag for de globale aksjemarkedene.

Etter at europeiske børser hadde falt med over 3 prosent, fulgte Wall Street i New York opp med panikksalg, og det var også kursras på asiatiske børser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt skepsis De nye tallene fra USA er derfor den første gode nyheten på en stund. Likevel betyr det ikke at skepsisen er ryddet vekk.

- Selv om jeg ikke tror dette betyr at alarmen er avblåst, så kveler det noe av alt snakket om at USA er på vei tilbake til en økonomisk nedtur, sier sjeføkonom Tom Porcelli i RBC Capital Markets i New York.

Han advarer om at Europas gjeldskrise fortsatt bekymrer mange.

Bedre lønn I tillegg til at arbeidsledigheten går ned, har også lønningstallene i USA bedret seg noe. Fra juni til juli steg timelønningene med 0,4 prosent, mens det var ventet en oppgang på 0,2 prosent, ifølge DnB NOR. Den norske banken kaller dette en rapport som ligger svakt på den positive siden.

- Sysselsettingen har økt klart mer enn i mai og juni, men likevel er dette lite sett i forhold til det som vil være normalt i en konjunkturoppgang, sier Knut A. Magnussen fra DnB NOR i en uttalelse.

- Vi tror fortsatt at veksten vil ta seg opp i andre halvår, noe som også tilsier en noe bedre utvikling på arbeidsmarkedet utover høsten, forklarer han.

(NTB-AFP-Reuters).