Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børspanikk i Kina og akskjekurser i fritt fall: - Markedet frykter at vi ser starten på en valutakrig

Børsene ble stengt etter bare 15 minutter.

NYTT FALL PÅ OVER SJU PROSENT:  Tross myndighetenes forsøk på å dempe uroen i markedet, falt både Shanghai og Shenzen-børsen med over sju prosent i dag og ble stengt for handel til i morgen tidlig. Totalt var det bare åpent for handel i 15 minutter. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTB scanpix
NYTT FALL PÅ OVER SJU PROSENT: Tross myndighetenes forsøk på å dempe uroen i markedet, falt både Shanghai og Shenzen-børsen med over sju prosent i dag og ble stengt for handel til i morgen tidlig. Totalt var det bare åpent for handel i 15 minutter. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Som følge av krisa i Asia stupte også børsene i Stockholm og Oslo fra start i dag. Både Oslo-børsen og Stockholms-børsen åpnet med over tre prosent nedgang.

20 minutter etter åpning var alle de mest omsatte norske aksjene i rødt. Norsk Hydro var ned fem prosent, Statoil ned 4,7 prosent, DNB ned 2,8 prosent, Yara ned 2,6 prosent og Telenor ned 2 prosent.

De største taperne på oslobørsen var TGS-Nopec med 18 prosent nedgang, fulgt av Intex (16,3), Polarcus (15,2), EMGS (12,9) og Panoro Energy (12,7).

(Dagbladet): Da Shanghai- og Shenzhen-børsen åpnet i dag tidlig, skulle det gå bare 15 minutter med handel før de ble stengt igjen. Nedgangen var på dramatiske 7,2 og 7,3 prosent.

De kinesiske markedene har vært preget av panikktendenser siden vi gikk inn i 2016, men som The Economist påpeker: Selv med de ville standardene Kina har hatt i det siste, så er denne krasjen oppsiktsvekkende.

- Vil skje igjen og igjen Først til hvorfor børsene ble stengt i dag. En ny regel sier at dersom indeksen endrer seg mer enn fem prosent, blir handelen midlertidig stoppet i 15 minutter. Endrer den seg mer enn sju prosent, må handelen stoppes umiddelbart og utsettes til neste dag.

Da det åpnet for handel i dag tidlig, kom fallet på fem prosent umiddelbart. Da den åpnet igjen, raste det raskt ned til sju prosent. Etter 15 minutter med handel totalt, måtte børsene stenge.

- Avstanden mellom stoppen på fem prosent og stengningen av markedet på sju prosent er altfor liten. Forskjellen mellom de to  må være større, hvis ikke vil dette skje igjen og igjen, sier analytiker Chris Weston i IG Markets til Business Insider.

Dette er andre gang denne uka at myndighetene har måttet stenge.

- Frykter valutakrig I tillegg har Kina har fortsatt politikken med å styre yuanen svakere for å prøve å hindre at økonomien bremser opp. I dag ble kursen svekket for åttende dag på rad. Dnb Markets mener det var en «trigger» for fallet. 

- Den kinesiske sentralbanken akselererte devalueringen av yuanen, og markedet frykter at vi ser starten på en valutakrig mellom Kina og dets konkurrenter, skriver i tillegg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets' morgenrapport.

Sommeren i fjor ble også preget av uro og kollaps og kinesiske myndighetene satte da inn drastiske tiltak. De forbød store investorer å selge seg ned i børsnoterte selskaper. I morgen er de seks månedene over.

I går kunngjorde imidlertid kineserne nye regler og restriksjoner på salg, som skal tre i kraft på lørdag.

- Det er åpenbart at myndighetenes forlengelse av salgsforbudet av aksjer fra store aksjonærer ikke virket spesielt godt, påpeker Bernhardsen. 

Tror ikke smellet kommer nå Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank gikk i går ut og avblåste en finanskrise i Kina. Børsfallene har ført til frykt og usikkerhet i markedene, men Ringholm blir overrasket hvis smellen kommer nå.

- Jeg har et negativt syn på Kina i utgangspunktet, men jeg er ikke mer skremt i dag enn jeg var i romjula eller i høst. For all del: det har vært et par makrotall som forteller det vi vet fra før - at det går tregere i økonomien, påpeker han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media