Børsras etter WorldCom-konkurs

Meklere frykter en katastrofal dag på New York-børsene etter WorldCom-skandalen. Telegigantens konkurs blir USAs største noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Wall Street Journal som først meldte om beslutningen, som innebærer at telekommunikasjonsgiganten er konkurs.

Konkursen er den største i amerikansk historie, dobbelt så stor som kollapsen til energiselskapet Enron i desember i fjor.

WorldCom, som er USAs nest største selskap for fjerntelefoni, innrømmet i juni at det hadde blåst opp sitt regnskap for å skjule det som i virkeligheten var tap. Nesten 28 milliarder kroner i driftsutgifter ble i stedet bokført som langsiktige investeringer.

Ifølge Wall Street Journal søker WorldCom om beskyttelse mot sine kreditorer i henhold til den amerikanske konkurslovens paragraf 11 i skifteretten i New York.

Dette fritar foreløpig selskapet fra betaling av om lag 14 milliarder kroner i renter på gjelda i året. Samtidig går flere banker sammen om å stille et lignende beløp til WorldComs rådighet.

Driften fortsetter

Dermed kan selskapet med sine 60.000 ansatte fortsette driften mens det utarbeides en plan for å betale gjelda, som er kommet opp i nesten 300 milliarder kroner.

WorldComs administrerende direktør John Sidgmore sa i et intervju tidligere søndag at han tar sikte på at selskapet har en gjeldsplan klar i løpet av ni til tolv måneder. Planen vil blant annet innebære at gjelda restruktureres og at selskapet fokuserer på sine kjerneområder mens andre deler selges.

Sidgmore har tidligere understreket at det er «et spørsmål om nasjonal sikkerhet» at WorldCom overlever, fordi det har 20 millioner telefonkunder og er verdens største internettleverandør. Selskapet står for halvparten av USAs internettrafikk, og har operasjoner i 65 land.

Dersom WorldCom gikk konkurs ville det sette mange andre telekom-selskaper i faresonen, sa Sidgmore.

Bedrageri

Det var i slutten av juni at skandalen med bokføringsbedrageriet dukket opp. Men allerede i april ble selskapets grunnlegger og administrerende direktør gjennom mange år, Bernie Ebbers, sparket.

Da var kredittilsynet alt i gang med å granske mistanker om uregelmessigheter i bokføringen, spesielt i forbindelse med personlige lån til Ebbers.

Kredittilsynet SEC anmeldte selskapet for svindel 26. juni, dagen etter at det ble kunngjort at utgifter til driften i 2001 og første kvartal 2002 var bokført som investeringer.

Nyheten førte til at kursen for WorldCom-aksjene raste til 6 cent. Tre år før var de verdt så mye som 64 dollar.

Skandaler og børsras

WorldCom-skandalen var den siste i rekken av bedriftsskandaler i USA som har bidratt til et ras på børsene både i New York og ellers i verden.

Markedet har liten tillit til at tallene som selskapene selv legger fram om sin virksomhet, er til å stole på. Dermed er børsene tilbake på nivået de falt til som følge av terrorangrepene 11. september.

Konkursen kom kvelden før det som mange meklere frykter skal bli en katastrofal dag på New York-børsene, etter at en hel uke med jevn nedgang ble avsluttet fredag med et fall på 8 prosent.

Allerede før konkursen var kjent åpnet børsene i Asia med nedgang. Tokyos Nikkei-indeks var om morgenen for første gang på fem måneder under 10.000, men steg likevel med pinglete 0,3 prosent da handelen tok pause midt på dagen.

Børsene i Hongkong, Australia og Singapore sank alle med over 1 prosent, mens nedgangen var på 2 prosent i Taiwan og 3 prosent i Sør-Korea.

(NTB)

I DASS: Det skandalerammede teleselskapet WorldCom kaster inn håndkleet. Bedriften skylder over 300 milliarder kroner.