Børsras i USA

New York: Børsraset i Hong Kong spredte seg til både Wall Street og London utover torsdagen. Men fallet på Wall Street-børsen betyr bare at siste ukes gevinster er gått tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsfallet i Hongkong ble utløst av frykt blant investorene for hvilke følger svikten i den sørøstasiatiske økonomien kan få internasjonalt.

Kursfallet nådde nesten 16 prosent før det tok seg litt opp igjen ved stengetid. Indeksen stanset på 9.917 poeng på Hang Seng-bankens indeks. For første gang på mange år falt kursen til under 10.000 poeng.

Dow Jones-indeksen viste et fall på 150.54 poeng ned til 7,884.11 bare en time etter at handelen startet i dag tidlig. Samtlige 30 aksjer som Dow Jones bygger på, viste en negativ utvikling. Tross det sterke fallet i morgentimene viste Dow fremdeles en økning totalt i år på 20 prosent, og fallet framsto som mindre dramatisk enn det gjorde i begynnelsen.

Verste ras på mange år

Fallet på Hongkong-børsen skyldtes rystelsene i den sørøstasiatiske regionens økonomi den siste tiden, og børsfallet forsterket usikkerheten for selskaper som baserer store deler av inntjeningen sin på asiatiske markeder.

Kursfallet er det verste som har rammet den tidligere britiske kolonien på flere ti-år, og det kom bare snaut fire måneder etter at Kina fikk tilbake suvereniteten over det lille, men mektige finanssenteret.

Hele Sørøst-Asia gjennomlever en økonomisk krise som begynte med sammenbruddet i Thailand på forsommeren og spekulative angrep på valutaene i nesten alle landene i regionen.

(NTB-AP-Reuters)