Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børstens ridder

Torkjell Berulfsen - NRKs ridder av den runde smak - forsvarer de edle dråper som om det var hans edlere deler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Upper Ten har fått et totalt ufortjent husmannsstempel i Norge, mener Berulfsen.

- Det finnes noen plastbåteiere ute i middagsbukta som heller vil senke skuta enn å bli knepet med en flaske Upper Ten, og det sier mer om dem, altså.

Selv synes Berulfsen det er en fantastisk whisky - bare så meningsløst udrøy.

- Upper Ten har eksistert siden 1930. Den sto på bardisken tre år før Hitler sto på talerstolen, og den har vart atskillig lenger.

Akevitt

Torkjell Berulfsen ler og koser seg på plenen utenfor radiohuset på Marienlyst. Det er ingen tvil om at sommerdrinkmikser Roar Hildonen har truffet bargjesten midt i hjertet med sin highballvariant.

- Den er veldig god. Barsk og fin.

- Så whisky er din favoritt?

- Ja, og akevitt. Det er noe med de norske akevittene som gjør dem til beviset på at det finnes en Gud og at han er på ditt parti.

Berulfsen er siste gjest i vår ambulerende bar denne sommeren. Det passer bra. I tv-serien «Edle dråper» har han guidet oss lenger inn i smaksjungelen enn vi trodde det var mulig å komme.

- Jeg blir en sånn børstens svar på Richard Attenborough, smiler programskaperen.

Ideen

Ideen til tv-serien fikk han av alle plasser på danskebåten. Det slo ham at det må være noe mer i dette enn å drikke med begge hendene.

- Det er greit nok å få i seg mye før Færder, men drinkene må ha en historie, en kulturbakgrunn. Jeg ville fortelle alternativet til fylla.

- Og hva tror du er årsaken til suksessen?

- Jeg tror det er noe med nordmenns holdning til at alkohol er forbuden frukt, slik at vin og brennevin nesten er litt mer spennende enn sex.

Som så mange andre suksesser, får også denne sin oppfølger. «Edle dråper2» vil bestå av seks program, som Berulfsen er i gang med å forberede. Ett av temaene blir tequila.

- Visste dere at de gamle aztekerne i Mexico hadde en Gud med ansvar for fyll og forplantning? Han tror jeg fortsatt har en ganske kraftig menighet her i landet.

Riksfylla

Børstens tapre ridder regner med at de nye programmene blir sendeklare 1. mars neste år. Andre tema blir rom, absint, calvados, øl, gin og sjenever.

- Gin er som en dirigent. Den kan ikke stå alene, men må ha et helt orkester rundt seg, kvitrer Berulfsen.

Han vil ikke oppfattes som skuespiller W.C. Field, som aldri gjorde en jobb uten å ha med seg en svær kasse full av børst.

- Jeg har det ikke sånn, men etter tv-serien er jeg liksom blitt riksfylla, har jeg inntrykk av: En som setter ansikt på fylla.

En leende Torkjell Berulfsen må innrømme at han ikke kommer seg hjem uten å ha fått i seg en dry martini.

- Det er inngangsbilletten til en hyggelig aften, sier han.

- Det er med dry martini som det er med kvinnebryst: Ett er for lite, men tre er for mye.

DRIKKER ÅRET RUNDT: Whisky og akevitt er Torkjell Berulfsens favorittdråper, og han skjønner ikke hvorfor akevitten bare må nytes når det er snø.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media