Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børsterror

Sitt musestille. Eller selg. Eller kjøp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rådene til den vanlige småsparer under et børskrakk kan minne om informasjonsfilmen fra 1950-tallet om hva amerikanere skal gjøre når atombomben faller. Gjem deg under kjøkkenbordet og håp på det beste.

Ekspertenes mange råd i aviser og på nett disse dager er ikke like bortkastet, men hvis du har lånt over pipa for å kjøpe aksjer er det kanskje ikke smart å sitte stille. Dessuten, hva skal du gjøre når de giftige ettervirkningene begynner å sive inn i økonomien? Alle som overlevde krasjet høsten 1987 husker at akkurat da du følte deg trygg igjen, så bang! der kollapset boligmarkedet en høstdag året etter, og bang! der kollapset bankene et par år etter det. Krakket hadde en ekkel dominoeffekt. Det som begynte på Wall Street endte med et blodig tap på toromsen i Thereses gate.

Flere alternative børskommentatorer har påpekt at det internasjonale børsskjelvet tross har sine positive sider. Det får nordmenn til å ta en pust i bakken og justere kursen, ikke bare i aksjemarkedet, men også i sine velstående liv. Som keiseren måtte minnes om av en tjener som hvisket ham i øret: Husk du skal dø, blir aksjespekulanten minnet om at han skal blø, og vi andre om at ingen trær vokser inn i himmelen, selv ikke på oljeberget.

Den andre fordelen fra en alminnelig lønnsslaves ståsted – men altså ikke sett fra aksjemarkedet – er at krakket er markedsstyrt inntektsutjevning. Ingen rødgrønn skatteøkning kunne ha tatt mer fra dem som har mest fra før enn de siste dagers børsras. Et skår i skadefryden er å lese at de virkelig rike investorene bare trekker på skuldrene over å ha tapt noen hundre millioner kroner på papiret. De renner fort inn igjen, som de sier.

Det er uansett en kortvarig skadefryd å se de rikeste ti prosentene, som de siste ti åra er blitt vanvittig mye rikere, få smake en kredittskvis. I neste omgang risikerer de å måtte selge seg ut av store bedrifter, internasjonale spekulanter dukker opp og plutselig ryker arbeidsplasser. Jeg er foreløpig ikke bekymret for Orkla-investor Stein Erik Hagen. Han har tid til å skrive brev til Jens Stoltenberg i Dagens Næringsliv midt oppi det hele. Han ber enda en gang om at Stoltenberg må fjerne formuesskatten, men kan i hvert fall trøste seg med at den vil minke, hvis børsfallet fortsetter.

Det begynte ikke på Wall Street denne gangen. De som har fulgt med i finanspressen de siste månedene – eller i Terra-skandalen for den saks skyld – har fått med seg at det er subprime sin skyld. Råtne, dårlige sikrete boliglån til kunder uten kredittverdighet. Så falt boligmarkedet, så falt kundene, så falt bankene. Krisen i USA har vært synlig en stund uten at nordmenn har enset den. Da investor Jens Ulltveit-Moe før jul varslet krakk i verdipapir- og eiendomsmarkedet, ble han kalt dommedagsprofet.

Fortsatt mener ekspertene at problemet for norsk økonomi snarere er at den går for godt, og at renta skal ytterligere opp i år. Ikke se til børsen, blåser de. Men akkurat som profesjonelle investorer rømmer aksjemarkedet når småsparerne strømmer inn, er det alltid et dårlig tegn når vanlige aviser begynner å råde sine lesere om hvordan de skal sikre seg mot børskrakk. Selv om de fleste av oss ikke er direkte rammet av fall, rammes vi også av krakkpsykologien. Vi utsetter store innkjøp, vi løper ikke rundt på boligjakt. Frykten tar oss, veksten avtar.

I går ettermiddag var dommen over den amerikanske sentralbankens rentekutt: Tegn til panikk. Hvis den amerikanske sentralbanksjefen har fått panikk, er det kanskje på tide at amatørene får det. På tide å gjemme seg under kjøkkenbordet og pengene i madrassen. Eller kanskje på tide å kjøpe? Kristin Halvorsen kjøper aksjer for en milliard kroner om dagen for tida.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media