Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børsverdien redusert med 44 milliarder - derfor faller Norges største selskap

Estimatjusteringer og frykt for utbyttekutt har gitt Statoil-aksjen en dårlig start på 2016. Flere tror aksjen skal videre ned.

 Investorene er bekymret : Nå frykter mange utbyttekutt i Statoil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Investorene er bekymret : Nå frykter mange utbyttekutt i Statoil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fallet i oljeprisen har dratt Statoil-aksjen markert ned de seneste dagene, skriver Finansavisen.

Mens flere av oljeserviceaksjene fikk en etterlengtet oppgang på Oslo Børs i går, fortsatte Statoil å falle.

- Utbytte har vært fremholdt som en faktor som har bidratt til å holde Statoil-aksjen oppe, og særlig utenlandske investorer går etter utbytteaksjer. Nå er det nok stadig flere som tar inn over seg at risikoen for kutt i utbyttet øker jo lenger ned oljeprisen går, sier fondsforvalter Håkon Persen Søderstrøm i Danske Capital.

Utbytte og estimater Tross den lave oljeprisen har konsernsjef Eldar Sætre i Statoil fortsatt å forsvare dagens utbyttepolitikk.

Oljeanalytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank tror i likhet med Søderstrøm at frykt for utbyttekutt likevel er en medvirkende årsak til kursfallet.

- Utbyttet ser ikke bærekraftig ut med dagens oljepris. Selv ikke de største optimistene mener det, sier analytikeren.

I tillegg har analytikerne begynt å gjøre justeringer i regnearkene sine.

- Konsensusestimatene for fjerde kvartal og for 2016 ser ut til å være altfor høye, og skal ned.

Sveen Nilsen tror mange investorer begynner å bli bekymret for hva Statoil-ledelsen vil si om utbyttet på kapitalmarkedsdagen.

- Den eneste grunnen til at vi ikke har hatt salgsanbefaling på Statoil på lang tid, er at vi har trodd de vil opprettholde utbyttet i 2016. For hver dag som går, blir imidlertid min overbevisning mindre.

Lav lønnsomhet Oljeprisen var relativt lite endret i går ettermiddag sammenlignet med torsdag ettermiddag, og ble handlet på rundt 33,50. Statoil falt imidlertid 4,4 prosent, og hittil i år er aksjen ned mer enn 11 prosent. Det betyr at børsverdien på statsoljeselskapet er redusert med over 44 milliarder kroner på fem handelsdager.

- Enkelte er nok overrasket over at Statoil-aksjen har holdt seg så godt oppe når man ser utviklingen i oljemarkedet. Oljeprisen er på sitt laveste nivå på 10—12 år, og det er ikke veldig stor lønnsomhet i Statoil på dagens oljepris, sier Søderstrøm i Danske Capital.

Med stor usikkerhet rundt veksten i Kina, men også i USA, tror fondsforvalteren at uroen i markedene vil vedvare en stund fremover.

- Det kommer til å være urolig i aksjemarkedet generelt, og i oljemarkedet spesielt.

Selv har Søderstrøm solgt seg ut av det meste innen oljeservice, og porteføljen er også kraftig undervektet i Statoil-aksjer.

- Noen vil nok si at oljemarkedet er nær en bunn og at det ikke blir så mye verre. Samtidig vil mange spørre seg om Statoil har falt nok, sier han.

Flere nyheter: Søndagens aksjetips Det er vanskeligere å være rik enn man tror B&O feirer 90 med høytaler til 300.000

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media