GRILLES: Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe blir grillet om Mongstad-prosjektet i Stortinget i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRILLES: Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe blir grillet om Mongstad-prosjektet i Stortinget i dag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Borten Moe forsvarer månelandingen på Mongstad

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) slo tilbake mot vitsing om månelandingen på Mongstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borten Moe var den siste olje- og energiministeren i den rødgrønne regjeringen og satt ved roret da fullrensing av CO2 på Mongstad ble endelig skrinlagt etter høstens stortingsvalg.

Nektet å svare Han innledet med å gjøre det klart at han ikke kom til å svare på når regjeringen kom fram til at fullrenseanlegget ikke kom til å bli noe av.

- Det er beslutningen som er viktig. Intern saksbehandling foregår hele tiden. Den har ikke Stortinget innsyn i. Regjeringen står ansvarlig overfor Stortinget når det gjelder beslutningene som blir fattet. Det ber jeg komiteen forholde seg til, sa Ola Borten Moe.
Trist
Han holdt fast på denne linjen da Venstres Abid Q. Raja likevel ville vite når beslutningen reelt var fattet i regjeringen om å parkere fullskalaanlegget på Mongstad.

- Jeg syns det er trist at vi ikke får mer ut av dette, kommenterte Raja.

Forsvarte prosjektet Borten Moe brukte også mye tid i sin innledning på å forsvare prosjektet som sådan.

- Det er helt nødvendig å ha ambisiøse mål. Vi trenger også å realisere CO2-fangst og -lagring i anlegg som går. Fordi klimaproblemene er kanskje vår tids største utfordring, sa Borten Moe.

Han forsvarte også pengebruken som er gått med på å få fram testsenteret, og minnet om at «dette er ikke standard hyllevare».

Læring før månelanding Derfor hadde det heller ikke noe for seg å gå direkte på å få opp et fullskala renseanlegg. Man måtte gå veien om et testsenter først:

- Jeg undrer meg over at mange mener vi ikke trenger teknologisk utvikling. I den forbindelse har mange vitset om begrepet månelanding. Jeg minner om at det først var Apollo 11 som landet på månen. Det er grunn til å tro at amerikanerne lærte noe underveis, sa den forhenværende olje- og energiministeren. (NTB)