KAMPVOTERING:  Det går mot et jevnt kamp mellom Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim som Senterpartiets 1. nestleder, etter det Dagbladet får opplyst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KAMPVOTERING: Det går mot et jevnt kamp mellom Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim som Senterpartiets 1. nestleder, etter det Dagbladet får opplyst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Borten Moe-hestehandel i fare

Hestehandelen som skulle sikre Ola Borten Moes (Sp) politiske framtid, kan ryke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev VG at Senterpartiet i Nord-Trøndelag tilbød seg å støtte Janne Sjelmo Nordås som andre nestleder, dersom Nordland Sp støttet Ola Borten Moe som første nestleder.

Den hestehandelen står nå i fare for å ryke, etter det Dagbladet forstår. 

Blant dem i partiet som nå ivrer for at landsmøtet på Lillestrøm 7. april blir Ola Borten Moes siste dag i Sp-ledelsen, håper man at Nordland - som i fjor var i konflikt med den tidligere olje- og energiministeren om oljeboring i Lofoten og Vesterålen - bryter avtalen.

Grunnen er at Ola Borten Moe har satset hele sin politiske karriere på ett kort - etter eget ønske er han bare aktuell som 1. nestleder.   

Kilder har overfor Dagbladet pekt på at det medfører at dersom Nordland mobiliserer for Ola Borten Moe, vil det redusere sannsynligheten for at Nordland får inn Nordås i Senterparti-ledelsen. 

Blir Borten Moe valgt til 1. nestleder, blir det nemlig kampvotering mellom henne og Anne Beathe Tvinnereim om 2. nestlederplassen. Det er en utbredt forståelse at Tvinnerheim da vil gå seirende ut.

Dersom Nordland derimot bryter avtalen og bidrar til flertall for Tvinnereim som 1. nestleder, vil det bane vei for Nordås som 2. nestleder.
 

Etter det Dagbladet får opplyst, er man nå i full gang med å kartlegge styrkeforholdet mellom Borten Moe og Tvinnereim - og det skal ligge an til å bli en jevn kamp.

Hestehandel Det var Nordlands forrige fylkesleder, Ola Smeplass, som inngikk avtalen. Overfor VG har han bekreftet at fylkeslagets innstilling til valgkomiteen - Sør-Trøndelags Ola Borten Moe som 1. nestleder og Nordlands Janne Nordås som 2. nestleder - kom i stand etter en telefon fra fylkeslederen i Nord-Trøndelag, Thomas Ivar Hallem.

Én måned før Nordland leverte sin innstilling til valgkomiteen, var Smeplass langt mer skeptisk til Moes kandidatur:

 - Jeg sier ikke at han bør trekke seg, men det ville vært litt rart hvis han blir sittende. Men jeg er åpen for det også, sa han til Aftenposten i midten av januar.

- Det er helt vanlig i forbindelse at man lager allianser i forbindelse med valg. Jeg skal ikke bruke det forslitte uttrykket hestehandel, men det er vanlig å lage pakker som man ønsker å få folk med på. Her var det snakk om å sette sammen en slik pakke, har Smeplass forklart overfor VG.

- Ikke vært med på noen avtale Den nye fylkeslederen i Nordland, Monika Sande, vil ikke forskuttere hvordan Nordlands delegater kommer til å stemme på landsmøtet.

 - Jeg har ikke vært med på noen avtale, jeg vet ikke så mye om den. Det var den forrige fylkeslederen, Ola Smeplass, som har hatt en dialog med Nord-Trøndelag om dette, sier hun.

- Vi skal ha et møte i delegasjonen i neste uke. Der skal vi avgjøre hvordan vi skal forholde oss til disse tingene, fortsetter hun.

Sande gjør det klart at det hun forholder seg til, er fylkesårsmøtet i Nordlands vedtak - som er at fylkespartiet ønsker Ola Borten Moe som 1. nestleder og Janne Sjelmo Nordås som 2. nestleder.
 
- Men hva blir da viktigst for Nordland, Moe som 1. nestleder eller å sikre Nordås' plass i ledelsen?

- Det viktigste er å få inn begge to. Men, som sagt, vi skal ha et delegasjonsmøte neste uke. Jeg tror jeg skal begynne med å diskutere dette der, og ikke i Dagbladet.

- Føler du deg bundet av avtalen som den forrige fylkeslederen inngikk?

- Jeg føler meg bundet av vedtaket som fylkesårsmøtet ga sin tilslutning til, og så skal vi ha et møte i delegasjonen om hvordan vi ivartetar det på best mulig måte. Hvordan det blir i praksis, blir i hvert fall klart på landsmøtet 7. april.