Borten Moe med støtte til Canadas oljesand

Olje- og energiministeren gjør felles sak med Canada og taler EU midt imot om oljesand.

<strong>UT MOT EU:</strong> I forbindelse med Ola Borten Moes besøk i Canada skriver candadiske medier om en olje- og energiminister fra Norge som støtter Canadas kamp mot EU og kaller EUs rapporter om oljesand for «uvitenskapelige». Foto: Erlend Aas / Scanpix
UT MOT EU: I forbindelse med Ola Borten Moes besøk i Canada skriver candadiske medier om en olje- og energiminister fra Norge som støtter Canadas kamp mot EU og kaller EUs rapporter om oljesand for «uvitenskapelige». Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Olje - og energiminister Ola Borten Moe går nå ut og gir sin fulle støtte til Canadas omdiskuterte oljesandproduksjon.

Til The Globe and Mail, snakker Sp-statsråden varmt om oljesand og legger stor vekt på at verden vil trenge mer av Canadas produksjon av tungolje i framtida.

Canadas oljesand representerer en enorm og sikker tilførsel som kan utvinnes med dagens priser, sa Moe i et intervju etter møtet med landets minister for energi og naturressurser, Joe Oliver, ifølge den canadiske avisa.

- Det er umulig å ikke se for seg en framtid hvor disse ressursene vil spille en mer framtredende rolle i verdens behov for sikker tilførsel av energi, sier Moe til avisa.

- Provoserer
I intervjuet understreket Moe at tilgangen til konvensjonell olje er blitt vanskeligere tilgjengelig, noe som har tvunget industrien ut på dypere vann eller unkonvensjonell olje, som oljesand.

I samme artikkel skriver den kanadiske journalisten Moe har provosert norsk miljøbevegelsen siden han overtok som olje- og energiminister.

- Han vil garantert provosere fram mer sinne med sin støtte til Canadas oljesand og Statoil ASAs investeringer i Alberta, skriver journalisten.

Ut mot EU
I samme sak går også Moe ut mot EU og gjør det klart at han sammen med Canada vil utfordre EUs foreslåtte direktiv mot oljesand, og mener EUs direktiv «er verken vitenskapelig eller opplagt», ifølge den canadiske avisa.

Canadas energiminister har tidligere uttalt at han ikke vil nøle med å ta EUs avgjørelser opp i Verdens handelsorganisjon.

- Skulle EU innføre urettferdige tiltak som diskriminerer oljesand, vil ikke vi nøle med å forsvare våre interesser, sa Oliver til the National Post nylig.

Moes varme omfavnelse av Canadas oljesand og støtte i krigen mot EUs nye reguleringer, får liten omtale på regjeringens egen dekning av toppmøte i Canada. Der har pipa fått en annen lyd, og fornybar energi blir trukket fram som et sentralt tema for gårsdagens ministermøte.

- Felles interesser
«Olje- og energiminister Ola Borten Moe møtte onsdag Canadas minister for energi og naturressurser, Joe Oliver. På programmet sto blant annet petroleumsutvinning i nord, karbonfangst og fornybar energi», skriver olje- og energidepartementet på sine nettsider.

- Jeg er svært glad for å være her i Ottawa. Norge og Canada har mange felles interesser. Begge land forvalter store petroleumsressurser og fornybare ressurser. Som arktiske land har vi begge et ansvar for å forvalte disse ressursene på en ansvarlig måte som tar hensyn til miljøet, sier Moe på departementets sider.

Kuvending
Landets olje- og energiminister har en noe broket forhold til Statoils investeringer i canadisk oljesand, og har gjennomført en fullstendig kuvending siden 2009. Som stortingsrepresentant sa han den gang til Dagbladet:

- Det er åpenbart at man kan vedta at StatoilHydro ikke skal holde på med oljesand, atomkraft, eller andre ting vi mener Norge ikke skal framstå med. Med den tilknytningen staten har til selskapet, vil StatoilHydro oppfattes som en representant på vegne av Norge, sa Moe den gangen.

- Oljesand og oljesand
Det var stikk i strid med Sps daværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansens intensjon. Da Moe selv ble ministeren på området, konfronterte Dagbladet ham med sin tidligere skepsis.

- Jeg har vært statsråd i noen få dager, og har ikke så mye å si om det nå, annet enn at jeg må sette meg inn i saken. Så det får vi komme tilbake til.

- Du kan ikke si at du mener det samme?

- Det eneste jeg kan si nå er at jeg må sette meg inn i det, og at det er forskjell på oljesand og oljesand.

<strong>I CANADA:</strong> Ole Borten Moe skal i dag besøke det omstridte oljesandprosjektet, som Statoil har investert i. Her fra møtet med Canadas minister for energi og naturressurser, Joe Oliver, onsdag. Foto: OED
I CANADA: Ole Borten Moe skal i dag besøke det omstridte oljesandprosjektet, som Statoil har investert i. Her fra møtet med Canadas minister for energi og naturressurser, Joe Oliver, onsdag. Foto: OED Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer