Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borten Moe truet med å gå

Dersom partileder Liv Signe Navarsete sparket hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes.

STILTE ULTIMATUM: Sentrale kilder i Senterpartiet bekrefter overfor Dagens Næringsliv at Ola Borten Moe stilte dette ultimatumet til den øvrige politiske ledelsen på tirsdag.
\
Ola Borten Moe.

Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STILTE ULTIMATUM: Sentrale kilder i Senterpartiet bekrefter overfor Dagens Næringsliv at Ola Borten Moe stilte dette ultimatumet til den øvrige politiske ledelsen på tirsdag. \ Ola Borten Moe. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Sentrale kilder i Senterpartiet bekrefter overfor Dagens Næringsliv at Ola Borten Moe stilte dette ultimatumet til den øvrige politiske ledelsen på tirsdag.

Dermed ble rådgiverstillingen - den lavest rangerte stillingen i den politiske ledelsen - kjernen i en maktkamp mellom lederen og nestlederen, Navarsete og Borten Moe.

Mandag skrev Dagens Næringsliv første gang at Navarsete ønsket å fjerne Vigdenes. Borten Moe svarte i samme avis med å gi sin rådgiver full tillit. Allerede søndag varslet han sin partileder om at denne støtteerklæringen kom til å komme på trykk dagen etter.

Dermed var den åpne konflikten mellom de to topplederne i gang.

Møte på møte

Ifølge Dagens Næringsliv gjorde Navarsete det klart da rekken med sentralstyre- og arbeidsutvalgsmøter begynte denne uken, at Vigdenes ikke var fredet, selv om Borten Moe ønsket det. Flere i partiet oppfordret ifølge avisen Navarsete til å stå hardt på sin beslutning om å fjerne Vigdenes.

Dagen etter at Borten Moe varslet sin avgang, sto han fast på at han ikke kunne akseptere at partilederen tok fra ham rådgiveren. Navarsete på sin side skal ha argumentert med at beslutningen var tatt på et tidligere møte i arbeidsutvalget, der Borten Moe selv deltok, og at hun hadde fullmakt til å sluttføre regjeringskabalen.

I et møte med begge de to nestlederne Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum samt generalsekretær Knut M. Olsen onsdag ettermiddag, sto Navarsete fortsatt på at Vigdenes skulle ut. Borten Moe gjentok sitt ultimatum.

Dagen før hadde Navarsete beklaget utskjellingen av ungdomslederen Sandra Borch på et ungdomsarrangement i Troms 18. september, men ifølge Dagens Næringsliv sto partilederen på dette møtet fast på at hun aldri hadde skjelt ut Borch.

Setter partiet først

Diskusjonen om Vigdenes skulle fortsette i et nytt arbeidsutvalgsmøte senere på kvelden, men dette avlyste Navarsete. Istedenfor å reise til et lenge planlagt møte i Molde, satte hun seg på flyet til Stockholm for å være med på opptakene til fredagens NRK-program «Skavlan». Her fortalte hun at hun fortsetter som partileder hvis partiet ønsker det. Like før opptakene fortalte hun Aftenposten at hun ikke kom til å kjempe for å bli kvitt Vigdenes likevel.

- Det er åpenbart svært viktig for Ola Borten Moe å beholde Ivar Vigdenes i jobben. Det er ikke like viktig for meg å bytte ham ut. Derfor tenker jeg at jeg vil sette partiet først og bidra til å samle heller enn å splitte, sa hun.

Dermed blir ikke Vigdenes erstattet i statsråd fredag slik Navarsete lenge planla. Fra før er Ola Borten Moes statssekretær Eli Blakstad skiftet ut med Ane Hansdatter Kismul, som tidligere var leder av Natur og Ungdom. (©NTB)