Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borten Moe ut mot Kirken

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har lite til overs for Kirkens motstand mot Statoils oljesandprosjekt i Canada.

IKKE BLID: Olje-og energiminister Ola Borten Moe (Sp) liker ikke at Kirken går ut mot oljesand. 
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
IKKE BLID: Olje-og energiminister Ola Borten Moe (Sp) liker ikke at Kirken går ut mot oljesand. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva med investeringene i andre selskaper? Kanskje er det gode grunner til at religion bør være religion, og politikk forbli politikk, skriver han i en kronikk i Stavanger Aftenblad.

Borten Moe mener Kirken i senere år har vist «stadig større tilbøyelighet til å uttale seg om politiske spørsmål, det vil si blande børs og katedral.» Han tar Statoil kraftig i forsvar og slår fast at verden trenger mer fossil energi for å løfte mennesker i utviklingsland ut av fattigdom.

Støtter Borten Moe Fremskrittspartiets klima- og energipolitiske talsmann Per-Willy Amundsen støtter helhjertet opp om Borten Moe.

- Dessverre ser vi altfor ofte at kirkeledere blander seg inn i kontroversielle politiske saker. Kirkeledere som deler ut moralsk fordømmelse i politiske spørsmål gir ubehagelige assosiasjoner til historien og religiøse ledere fra religioner de ikke burde like å bli sammenlignet med, sier Amundsen til NTB.

Leder for Kirkerådet, Svein Arne Lindø, mener Borten Moe tar feil.

- At kirken går foran og viser vei i etisk relevante spørsmål, er ikke noe nytt. Hele Den norske kirkes engasjement for skaperverk og bærekraft har sitt utspring i troen på Gud, sier Lindø.

Må ta ansvar Han avviser statsrådens påstand om at kirken ikke kan agere politisk relevant.

- Kampen for urfolks rettigheter, klimarettferdighet og vern om skaperverket er ikke partipolitisk betinget, men dreier seg om hvordan vi må ta ansvar for at den politikken som føres, er etisk forsvarlig, sier Lindø.

- Vårt engasjement handler om å ta de riktige politiske valgene basert på en etikk som ivaretar våre medmennesker og miljø, understreker kirkerådslederen.

Motstanderne av oljesandprosjektet fikk kun 2,14 prosent av stemmene og tapte kampen på Statoils generalforsamling tirsdag. Nå vil Den norske kirke selge seg ut av den norske oljegiganten. Opplysningsvesenets Fond, som forvalter eiendommene til Den norske kirke, starter salget av Statoil-aksjer til uka.
(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling