Borten Moe utelukker samarbeid med Høyre

- Vi får se hva som skjer, sier Sandra Borch i Senterungdommen.

AVVISENDE: Ola Borten Moe på Senterpartiets valgvake i Akersgata 35 mandag kveld. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
AVVISENDE: Ola Borten Moe på Senterpartiets valgvake i Akersgata 35 mandag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi går på valg på rødgrønt samarbeid. Så får vi se hva som skjer, sier en optimistisk Sandra Borch.

- Jeg er bare opptatt av Senterpartiet. Hvis vi holder oss på 13 mandater, er jeg fornøyd, sier hun.

- Tror du Senterpartiet kan åpne for forhandlinger med Erna nå, Ola Borten Moe?

- Nei, det tror jeg ikke. Svaret er nei, sier Moe.

- Det eneste som er sikkert framover, er at jeg ikke skal sitte på Stortinget, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Han er også nestleder i Senterpartiet.

- Jeg har ikke sagt at jeg gir meg i norsk politikk, sier Moe, som tidligere har sagt at han trekker seg som stortingsrepresentant etter dette valget.
Tallene spriker Prognosene spriker etter at de fleste valglokalene stengte nå klokka 21 i kveld. Mens NRKs valgmåling viser en oppslutning for Senterpartiet på 7,8 prosent, får det samme partiet en oppslutning på 6 prosent i TV2s måling.

I en fersk valgmåling fra Ipsos MMI, utført på vegne av Dagbladet, får Arbeiderpartiet en oppslutning på 27,3 prosent, tilbake 2,1 prosentpoeng siden forrige måling. SV står omtrent på stedet hvil og får en oppslutning på 5,9 prosent.

Senterpartiet holder seg også relativt stabilt med en oppslutning på 5,1 prosent. Med et valgresultat tilsvarende denne målingen ville de rødgrønne fått 67 mandater i Stortinget.

IKKE LIKE AVVISENDE: Leder i Senterungdommen Sandra Borch. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
IKKE LIKE AVVISENDE: Leder i Senterungdommen Sandra Borch. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

Dette er 19 færre mandater enn de har i dag. Arbeiderpartiet ville med denne målingen som valgresultat fått 48 mandater (16 færre enn de har i dag), SV ville fått 10 mandater (1 mindre enn i dag), og Sp ville fått 9 mandater (2 mindre enn i dag).

Ifølge NRKs prognoser, derimot, vil partiet få 14 mandater, tre flere enn de har i dag. Det utløste full jubel og trampeklapp i Senterpartiets valgvake i Akersgata i Oslo i kveld.

Ola Borten Moe er forsiktig i sin karakteristikk av den foreløpige prognosen på valgdagen.

- Prognose er prognose. Vi lever ikke for prognoser, vi lever for resultater, sier han.

Åpner for samarbeid Men ikke alle avviser kategorisk at et samarbeid med de borgerlige blir løsningen for Senterpartiet etter valget.

- Det er ubegripelig at man glemmer hvilken rolle Sp kan spille etter valget. Det er faktisk ikke umulig at de kan havne i en ny, ikke-sosialistisk regjering, sier valgforsker Frank Aarebrot til Vårt Land.

Han utelukker ikke at Senterpartiet kan vrake den rødgrønne alliansen etter valget. Ikke minst fordi Siv Jensen utelukker en borgerlig regjering uten Frp, og Venstre og KrF så godt som utelukker at de vil regjere med henne.

Aarebrot, som selv er Arbeiderpartiet-mann, tror Sp raskt vil benytte seg av sin fristilte rolle hvis det rødgrønne samarbeidet oppløses av valgresultatet.

Selv om Senterpartiet og Høyre tidligere har hatt et konfliktfylt forhold i perioder opp gjennom historien, tror han Sp vil bevege seg mot sentrum. Da kan Sp - sammen med KrF og Venstre - bli større enn Frp.

— Om Høyre velger mindretallsregjering med Frp, vil det være urimelig for en sentrumsblokk med atskillig flere mandater å være støtteparti for noe slikt. Tror man virkelig at Sp vil sitte stille i Stortinget, og se på at Frp og Høyre går i gang med å kutte og snu i landbrukspolitikken? Nei, Sp er et særinteresseparti som vil ha en hånd på rattet, mener Aarebrot.

Budsjettstøtte Lars Peder Brekk, avtroppende parlamentarisk leder, har gått lengst i å spå om framtida.

Han sa til Nationen i vår at han ikke utelukket støtte til et statsbudsjett fra en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF.

- Den situasjonen må vi håndtere om den kommer. Sp har aldri vært redd for å innta en posisjon som gir makt, sa Brekk.

Og selv om Høyre ikke er særlig glad i Senterpartiet, sa nestleder Bent Høie til VG i april:

- Det finnes et mindretall i Senterpartiet som jeg opplever et sterkt politisk fellesskap med, og der vil jeg særlig trekke fram Ola Borten Moe, sa han.