Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borten Moe vil bore i Lofoten allerede i år

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) vil ha letebrønner utenfor Lofoten allerede i år, men møter motstand både i eget parti og hos regjeringspartner SV.

TIL LOFOTEN Olje- og Energiminister Ola Borten Moe, her på NHOs konferanse i Operaen tidligere i år, vil reise til Lofoten i høst og sette igang letevirksomhet.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TIL LOFOTEN Olje- og Energiminister Ola Borten Moe, her på NHOs konferanse i Operaen tidligere i år, vil reise til Lofoten i høst og sette igang letevirksomhet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeministeren er opptatt av at det ikke er regjeringens politikk å bore i Lofoten i denne stortingsperioden, men Ola Borten Moe mener det er på tide å starte leteboringen i området, skriver Teknisk Ukeblad.

- Jeg har anbefalt det jeg vil kalle en forsiktig, skrittvis videre utvikling. En tilnærming som vi kjenner godt fra norsk sokkel allerede. La oss i første omgang få mer aktivitet i allerede åpnet areal i det nordøstlige Norskehavet, inklusive åpnet del av Nordland VI, sier Borten Moe.

Han bekrefter at det etter hans personlige mening er på tide å starte leteboring i dette området.

- Det er Olas syn Dagbladet skrev allerede 23. november i fjor at Borten Moe på en pressekonferanse i Svolvær, der han presenterte rapporter om virkningene av oljeleting utenfor Lofoten, åpnet for nettop dette.

- Områdene ble åpna og tildelt i 1994, men ble stilt i bero i 2001. Mellom 2001 og i dag har det ikke vært aktivitet der. Dette er ikke en åpning, men vi mener at man bør gå videre med aktivitet. Hvis man finner gode løsninger her når det gjelder sameksistens, er det et positivt argument med tanke på Nordland 7 og Troms 2, sa Borten Moes politiske rådgiver Ivar Vigdenes til Dagbladet.

Han understreket at Ola Borten Moe står fast på regjeringens politikk for inneværende stortingsperiode, som innebærer at Lofoten, Vesterålen og Senja skal være oljefrie.

- Er utspillet klarert med regjeringen?

- Nei, det er det ikke. Dette er Olas syn, svarte Vigdenes.

- Men han talte som olje- og energiminister, regjeringens mann?

- Det kan ikke forstås sånn. Regjeringens politikk ligger fast. Hva som skal skje i neste periode, står han fritt til å mene om, sa Vigdenes.

Kan skje fra høsten av - Dette kan skje fra høsten av. La oss gjennom dette legge til rette for noen letebrønner fram til 2020. Leteboringer er nødvendig for å finne ut hvilke ressurser som faktisk er i området, Etter min mening bekrefter de studiene som er gjort, at det ikke er særlige miljømessige forhold som tilsier at vi ikke kan ha petroleumsvirksomhet i området, sier Borten Moe nå.

Men statsråden får motstand fra blant andre SVs Snorre Valen.

- Han bør styre på vegne av stortingsflertallet som sier at han ikke skal bore etter olje i Lofoten og Vesterålen, sier Valen til NRK.

Snuoperasjon Valen mener det er spesielt at en statsråd ytrer sine personlige meninger på siden av det som er regjeringens politikk - spesielt i en så omstridt sak som oljevirksomheten i Lofoten og Vesterålen.

- Regjeringen og Stortinget har bestemt at vi ikke skal bore etter olje der, og da forutsetter det at alle statsrådene står inne for det, sier Valen.

Heller ikke i eget parti har ministeren stor støtte. I forslag til nytt partiprogram går Senterpartiet inn for å verne hele området neste stortingsperiode også.

Borten Moe, som vil jobbe for en snuoperasjon i eget parti, sier han tror det vil bli en ordentlig diskusjon rundt temaet.

(NTB/Dagbladet)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!