Borten Moe vil ha økt arbeidsinnvandring

Kaller LOs skepsis «meningsløs brukt av tid og energi».

- MER ARBEIDSINNVANDRING: Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener arbeidsinnvandringen er et stort gode for Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- MER ARBEIDSINNVANDRING: Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener arbeidsinnvandringen er et stort gode for Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) er verken bekymret for sosial dumping eller fortrengning av nordmenn på arbeidsmarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi må slutte å problematisere noe som er et så stort gode for Norge, sier Borten Moe. Han mener skepsisen mot at Norge nå er på innvandringstoppen i Europa er «ubegrunnet», «rar» og «teoretisk».

I løpet av 2012 økte sysselsettingen i Norge med nesten 38.000 personer. Av dette gikk nesten 27.000 jobber til innvandrere bosatt i Norge. Resten gikk til utlendinger på korttidsopphold.

LO er bekymret for at dette går ut over de svakeste gruppene på arbeidsmarkedet.

- Når det er stor tilgang på utenlandsk arbeidskraft, kan det bli vanskeligere for utsatte grupper på arbeidsmarkedet å få innpass. Det kan være etablerte innvandrergrupper, folk med helseproblemer eller ungdom. Dette er det viktig å ta hensyn til i inkluderingspolitikken, sa LO-økonom Liv Sannes til Dagens Næringsliv i forrige uke.

Borten-Moe kritiserer skillet LO gjør mellom «oss og dem».

- Jeg er uenig i LOs problembeskrivelse. Vi trenger arbeidsinnvandringen for å løse oppgavene i hele landet, og innvandringen gjør det mulig å utvikle velstandssamfunnet til stadig nye høyder. Da er det ikke riktig å snakke om oss og dem, sier Borten Moe.

Han har ikke tro på at sosial dumping er noe stort problem.

- Vi må jo ha et av de mest gjennomregulerte arbeidsmarkedet i verden, og det er bred enighet om at det er norske lønns- og arbeidsvilkår som gjelder, sier han.

(NTB)